Gönderen Konu: Objektif çapı?  (Okunma sayısı 62439 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
Ynt: Objektif çapı?
« Yanıtla #30 : 11 Ocak, 2012, 15:51:59 »
alır abi nasıl almaz filtre çapı demiyorum ön merceği büyük olan diyorum.
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #31 : 11 Ocak, 2012, 16:12:37 »
alır abi nasıl almaz filtre çapı demiyorum ön merceği büyük olan diyorum.

Abi inan alakası yok. :) Ön camlara baktığın kadar birde arka cama baksan......

Belirleyici etken objektifteki en küçük çaplı yerdir. Ön çap sonsuz mm olsun farketmez, minimum yeri neyse odur.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #32 : 11 Ocak, 2012, 16:20:31 »
olurmu ya eşit yapıdaki bir lenste diğer unsurların tamamen aynı varsayıldığı bir lenste kesinlikle önemi vardır.hep farklı unsurla öne sürerek düşünmeye gerek yok tabiki üretilen lenslerin hepsi farklı yapıda ama aynı yapıda bir lens ürettiğinizde ön merceği daha geniş olan daha avantajlıdır.öyle olsaydı bir odada lambayı yakar tüm evi aydınlatırdık ! benim mantığımda mı bir sorun var ? bilimsel yönden açıklayacak bir arkadaş varmı !  :o
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #33 : 11 Ocak, 2012, 16:43:59 »
bilimsel yönden açıklayacak bir arkadaş varmı !  :o

En bilimsel yönden açıklayayım size eğer daha fazla ışık alsa o lense f/2.8 demezler zaten, atıyorum f/2.5 f/2 filan olur o lens.  Şamda kayısı yani. f/2.8 o lensin alabileceği ışık miktarının üst sınırıdır.  En öndeki mercek gerideki 10'a yakın mercekle birlikte faktörlerden sadece biridir. Mercek kaplamalarıda bu faktörlere dahildir. Umarım bu açıklama yeterli olmuştur size.
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 16:55:35 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı Eagle Fly Free

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #34 : 11 Ocak, 2012, 16:56:05 »
Tamamen fikir yürütüyorum. Geniş ön optik elemanlar, geniş aralıklı ve açık diyaframlı lenslerde, kenarlarda oluşan bozulmaları azaltmak için kullanılıyor olabilir mi?

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #35 : 11 Ocak, 2012, 17:01:56 »
Tamamen fikir yürütüyorum. Geniş ön optik elemanlar, geniş aralıklı ve açık diyaframlı lenslerde, kenarlarda oluşan bozulmaları azaltmak için kullanılıyor olabilir mi?

Selam, Bir önceki cevabımın son satırı sizin sorunuzun cevaplıyor sanırım.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #36 : 11 Ocak, 2012, 17:36:01 »
En bilimsel yönden açıklayayım size eğer daha fazla ışık alsa o lense f/2.8 demezler zaten, atıyorum f/2.5 f/2 filan olur o lens.  Şamda kayısı yani. f/2.8 o lensin alabileceği ışık miktarının üst sınırıdır.  En öndeki mercek gerideki 10'a yakın mercekle birlikte faktörlerden sadece biridir. Mercek kaplamalarıda bu faktörlere dahildir. Umarım bu açıklama yeterli olmuştur size.

tamam abi işte 10 faktörden biridir diyorsun bende bunu diyorum faktör olarak göz önünde bulundurulacak bir unsur.lense giren ışık hüzmesi diyaframdan geçerek sensöre düşer.sürekli diyafram olayına girmek istemiyorum ben konuyu daha ön unsurlara taşımak istiyorum.diyaframlara kadar gelecek olan ışık sonuçta lensin ön optiğinden geçiyor burada ön optik büyükse ön optik ve diyafram arası optiklerin oluşturduğu alanda ışık yoğunluğu daha küçük çaplı bir ön optikli bir lensten daha iyi bir avantajı yokmudur ? şema çizip öyle anlatayım en iyisi. :/

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #37 : 11 Ocak, 2012, 18:10:52 »
     Objektif dizilim şemalarını inceleyecek olursanız ön optik elemanının görevinin görüntüyü büküp daha fazla açı elde etmek olduğunu göreceksiniz.  Esas görüntüyü odak düzlemine gönderen ve görüntüyü oluşturan lens diyafram mekanizmasının bulunduğu yerdeki lenstir. Objektif açıklığı bu lensle ilgilidir. Eğer elinizdeki objektife bakarsanız, hiç kimseye sormaya veya mantık yürütmenize gerek kalmayacak. diyafram mekanizmasının önünde ve arkasında mevcut lensler ışık tayfındakı değişik dalga boyundaki ışık demetlerinin (Aspherical)  aynı odak noktasına düşmesi için tasarlanan bir lens yapı gurubudur. Böyle bir konuda mantık yerine elle tutulur bilgi birikiminin olması tercihimizdir.
     Zoom objektiflerde en açık diyafram değerinin değişkenliği bundan dolayıdır. Odak uzaklığı değiştiği halde diyafram mekanizmasının bulunduğu ve özellikle objektifin en dar yerinin çapının sabit kalmasıdır. Objektif yapı çeşitlerine girersek bu konuyu açıklamakta zorlanırız. Şöyle bir örnekle olayı sadeleştirebiliriz. Firmaların ürettiği 50mm odak  ve aynı diyafram değerindeki objektiflerin diyafram mekanizmasının bulunduğu yerdeki lensin ebedının aynı olduğunu göreceksiniz. Filtre boyutu veya ön optik eleman ebadının hiç bir değerinin diyafram değerine etkisi olmadığını siz farkına varacaksınız.
      Özetle objektifin odak değerinin, en dar yerdeki diyafram mekanizmasının bulunduğu yerdeki optiğin çapına olan oranı bize ışık geçırgenliğini (diyafram değerini) verir. 
       Ayrıca kendimizi heba etmemize gerek yok. Firmalar bu değeri sattıkları ürün üzerine yazıyor. Bizi aldatamazlar onları izleyen ve tetikte bekleyen rakipleri açıklarını bekliyor.
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 18:15:10 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #38 : 11 Ocak, 2012, 18:35:41 »
ustam şimdi altta çizdiğim şemada 2.lensteki ön optikten sonra diyafram arası ışık alanının fotoğraf çekmede hiç bir avantajı olmadığınımı savunuyorsunuz ?

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #39 : 11 Ocak, 2012, 20:24:46 »
ustam şimdi altta çizdiğim şemada 2.lensteki ön optikten sonra diyafram arası ışık alanının fotoğraf çekmede hiç bir avantajı olmadığınımı savunuyorsunuz ?

Şimdi bu iki lenste sabit odak uzaklıktaysa, ve her iki lensin görülen diyafram aralığı aynıysa, evet, ön elemanı büyük lensin içeri ışık alımı konusunda hiçbir avantajı yoktur, yani iki lensin f değerleri aynıdır. Kromatik aberasyon ve distorsiyon gibi başka konularda avantajı olabilir, (FF lenslerin APS makinalarda orta kısmı kullanması gibi)

Tekrar edeyim diyafram (niye diyafram deyip duruyorum burda çünkü en dar yer orası gözüküyor) aralığı sabitse, kullanılan camların kaliteside aynıysa ıçeri ışık alımı konusunda bir avantajı yoktur 1. lensin diyorum.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #40 : 11 Ocak, 2012, 20:38:38 »
ben aynı fikirde değilim abi senle,bence lensin hızından tutun verdiği renklere kadar etkili olduğunu düşünüyorum.çünkü aynı anda ışık yoğunluğu daha fazla olacak buda diyaframdan geçen ışık yoğunluğunu ve hızını artıracaktır.ha diyafram kısmına tabiki katılıyorum size.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #41 : 11 Ocak, 2012, 21:58:14 »
ben aynı fikirde değilim abi senle,bence lensin hızından tutun verdiği renklere kadar etkili olduğunu düşünüyorum.çünkü aynı anda ışık yoğunluğu daha fazla olacak buda diyaframdan geçen ışık yoğunluğunu ve hızını artıracaktır.ha diyafram kısmına tabiki katılıyorum size.

Sözün bittiği  yerdeyiz Gökhan bey, olur arkadaşlar arasında bazan öyle. Forumlarda  bu noktaya gelmek bile başarıdır.

Sevgiler.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #42 : 11 Ocak, 2012, 22:00:25 »
tabi abicim saygılar sana ve tabiki teşekkürler bilgilerin için ;) dediğin gibi fikirler farklı olunca zenginlik oluyor. ;)

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #43 : 11 Ocak, 2012, 22:06:25 »
keyifle okudum. .yeni bakış açıları kazandırdınız bizlere adıma tşk.ederim
Allah ne verdiyse:)

Çevrimdışı EcMaRnE

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #44 : 11 Ocak, 2012, 22:28:34 »
Gökhan fark etmeli fikrinede katılıyorum ben fark etmemeli fikrinede.

Senin çizdiğin şemalar mantıklı ama ışıklar objektifin içinde senin çizdigin gibi ilerlemiyor. Öndeki lens genelde ince kenarlı mercek. Aldıgı tüm ışıgı bir noktada topluyor yani. Diyafram genelde en arkadaki lensten önce oluyor. Eğer senin çizdiğin gibi ilerliyor olsaydı görüş açısıda değişmesi gerekirdi. Bu nedenlerden dolayı bence değişmez :)

Eskişehirde sensör temizliği ve objektif bakımı

Başlatan takezo

Yanıt: 4
Gösterim: 5462
Son İleti 01 Şubat, 2016, 14:55:50
Gönderen: aghytn
geniş açı objektif seçim kararsızlığım

Başlatan burkkan

Yanıt: 14
Gösterim: 12882
Son İleti 05 Temmuz, 2012, 09:45:56
Gönderen: burkkan