yakın zamana kadar çektiğim fotoğraflarımı genelde JPG ( jipeg) çekiyordum.
Bu aralar RAW çekme merakı sardı beni..
Yalnız çektiğim fotoğrafları bilgisayarda açarken doğal renginde açamıyorum,
bu konuda bilgisi olan tavsiyesi olacakların yardımına ihtiyaç var.
Konuyu daha da açacak olursak.
Çektiğim RAW fotoğrafları bilgisayarıma kaydediyorum.
Raw fotoğrafları jipege dönüştürmeden görüntüleyebildiğim 3 tane program yüklü bilgisayarımda.
Picasa, fastStone ve pentax ın endi yazılımı. Photoshop ve windowsun kendi fotoğraf programları hariç.
zaten windows programları raw fotoğrafları hiç açmıyor.
ÖRNEK:

RAW Fotoğrafı Picasa ile açtığımda ilk saniyelerde fotoğraf açılırken doğla renginde görünüp saniyeler içinde soluk bir renge dönüşüyor. Photoshop programında yaptığım editleme ile fotoğrafı doğal renklerine döndüremiyorum.
Fotoğrafı açtığımda gördüğüm doğal rengin anında soluk renge dönüşmüş print görüntüsü altta.
Bütün RAW formatlı fotoğraflarda bu sorunu yaşıyorum.

Bu sorunumu şimdilik şu şekilde çözüyor gibiyim gerçek doğrusu böylemi olur emin değilim.
RAW fotoğrafı Pentax yazılım ile açıp orada pentax labaratuarda JPG durumuna dönüştürüyorum.
Böylece doğal renkleri korumuş oluyorum ama burada sanırım çekim kalitesinden sanırım biraz kalite kaybı oluyor gibi, emin değilim.
Doğrusu Raw fotoğrafı direk Photoshop ta açıp orada gereken dültmeleri yapmak doğrusu değilmi? ama dediğim gibi yapınca gerçek renkleri ortaya çıkaramıyorum, fotoğraf siyahi bir durumda kalıyor.
Hadi bakalım kuyunun dibine bir taş attım, beraber nasıl çıkaracağız.
Yanlış anlaşılma olmasın kimsenin bilgisini sınamıyorum!!! amana ha!
Kesinlikle böyle bir sorunum var..!
Şimdiden teşekkürler, hayırlı iftarlar hayırlı Ramazanlar.