
1995~2004 yılları arasında Pentax ASAHI OPTICAL CO.,LTD tarafından 24X36mm tam kare FF (Full frame) olarak filmli analog SLR "Single-Lens Reflex" gövdeler için piyasaya sunulmuşsa da günümüzde kullanıcılar tüm DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde ideal olarak kullanmakta ve objektif halen adından söz ettiriyor. Her Pentax kullanıcısının almak istediği ama 2.el fiyatından dolayı geri adım attığı çok kaliteli çok geniş açılı objektiftir. Bu objektifin tek rakibi manuel fokus olan ve aynı optik dizilimli "SMC PENTAX-A 1:2.8 20mm" objektiftir. Pentax alerjisi olan kullanıcılar "VOIGTLÄNDER COLOR-SKOPAR 20mm F3.5 SL ASPHERICAL" objektifi kullanmaya özen göstermektedir.
https://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=5015.0https://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=8555.0"SMC PENTAX-FA 1:2.8 20mm" objektifin
Artıları………………
1) İdeal diyafram açıklığıyla “1:2.8” hızlı bir lens,
2) Oldukça keskin bir görüntü üretiyor, 1:2.8 - 1:16 arası çok keskin ama test merkezleri 8 -11 arası öneriyor, en açık diyafram değeri olan 1:2.8 değerinde de çok kaliteli görüntüler kaydediliyor.
3) Çok compact yapılı, alüminyum metal yapıda gövde ve objektif bayonet metal (Stainless steel) bağlantı olarak mükemmel, sağlam hissini kullanıcı fark ediyor; dış dizayn olarak sert plastik/polikarbon yapılı,
4) Fiyat olarak rakip firmalara göre cazip, kullanıcıya yüksek; 2.el piyasasında nadir olsa bile bulunabiliyor
5) Bokeh “bulanık efekti” yeterli ama çok geniş açılı objektiflerde bokeh beklentisi olmamalı
6) Genel kullanım için mükemmel; Panoramik manzara ve sokak çekimlerinde çok başarılı,
7) Profesyonellerin tercih ettiği lens grubu sabit olan objektiflerdendir.
8 ) Perspektif yönünden başarılı; optik bükülme var kullanıcı dikkat etmediğinde fark edilmiyor, 3D görüntü oluşturma özelliği biliniyor, çözünürlükten çok görüntü kalitesinde mükemmellik var.
9) Optik elemanlar iç parlamayı önleyici SMC (Super Multi Coated) tekniğiyle kaplanmıştır.
10) Basit bir bakımla uzun yıllar yeni gibi kullanma özelliği
11) Işığa karşı çekimlerde çok keskin ve başarılı, parlama asgari düzeyde olsa da parasoley kullanılması tavsiye edilir.
12) Diyafram bileziğinin oluşu ile ilk nesil Pentax filmli SLR gövdelerde kullanılması dışında rakip markalar tarafından da kullanılması.
13) “FF” (Full Frame) gövde olan “PENTAX K-1” DSLR gövde için ideal odak değeri olan çok geniş açılı objektiftir.
14) Ebat ve dizayn olarak "SMC PENTAX-FA 1:1.4 50mm" objektife yakın ve anımsatan yapıdadır.
15) Pentax-Ricoh kullanıcıları için auto focus özelliği ile rakipsizdir.
Eksileri………..
1) Crop DSLR gövdelerde 20mm odak değeri olması kullanıcıyı geniş açı beklentisi zorluyor, “SMC PENTAX-DA* 1:2.8 16-50mm ED AL [IF] SDM” daha avantajlı olması kullanıcıyı tercihte zorluyor.
2) Piyasada 2 el fiyatının yüksek olması amatör kullanıcıyı uzak tutuyor, "HD PENTAX-DA 1:3.2 21mm AL Limited" veya “SMC PENTAX-FA 1:2.8 28mm -AL-” objektifler yönünde tercih yaptırıyor.
3) Rakip firma “Full Frame” DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde kullanılması 2.el fiyatını arttırıyor.
4) Ortalama 25 yıl önce imal edilmesi, eski teknoloji endişesi yaratıyor.
5) “Quick Shift focus system” olmaması bir eksikliktir. Auto focus sonrası manuel olarak elle focus ayarına (metre ayarı) müdahale etmemize müsaade etmesi özelliği mevcut olsaydı iyi olurdu, firmanın bu objektifi yeniden dizayn etmesi beklentisi var.