Gönderen Konu: Vegan  (Okunma sayısı 49329 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
Vegan
« : 16 Şubat, 2012, 17:40:53 »
Uzun süredir araştırdığım bir konu 1.5-2 ay dayanıp daha sonra yine eskisi gibi hayvansal ürünleri tüketmeye mecbur kalmıştım.Malum evde balıkçı baba ve her yemeğin için kıyma koyan anneyle bu mücadeleyi vermek zor.Bir çoğunuza saçma gelecek, olur mu ya etsiz, mis gibi pişirecen eti yanına da açacan rakıyı gibi yorumlar gelecek belki ama bu biraz duygusal bir yaklaşım olduğu için bu tarz yorumlar gelmeden ben yazmış olayım  :)

Kısaca benim veganlığa olan ilgim hayvan sevgimden gelmekte sanırım.Sırf midemizi tatmin etmek için hayvanların öldürülmesine karşı olmam.Sütünden faydalanmak için hayvanların ömür boyu 4 duvar arasına sıkıştırılmaları akılsız oldukları için onları kullanmamız bana ters düşmekteydi..Bu foto yeteri kadar anlatıyor zaten durumu.. Daha bu sabah babamın tutup eve getirip lavobaya attığı kalkan balığını ve hala nefes alıyor oluşunu görmem beni bu konuyu açmama neden oldu.Şuanda ette sütte tüketiyorum maalesef.

Şimdi kısaca biraz alıntı yaparak vegan nedir ne yapar bahsedeyim.

Veganizm nedir?
Bir vegan hayvansal maddeler ne yer ne kullanır. Bu demek ki bir vegan süt ürünleri (yoğurt, tereyağı, margarin, peynir vb), yumurta, balık, tavuk ve et yemez, deri ve yün giyinmez. Evet, vegan olarak ayakkabı bulmak zordur...

Peki neden vegan?
Vegan olmak ahlakla ilgili bir seçenek. Bir vegan hayvanların kullanılmasını ve ıstırap çekmesini istemez. Çoğu zaman ‘Çünkü zekiyiz’ diye hayvanlar kullanmaya hakkımız savunulur. Fakat zeka ahlaki konusuyla ilgili değil. Buna karşı ıstırap ahlaki konusuyla ilgili, çünkü ıstırap her zaman fena. Zeka, cinsiyet, ırk, tür – bunlar önemli değil, ıstırap her zaman aynı kadar fena.

Bir ırkçı için başka ırktan olanaların ıstırabı kendi ırkının ıstırabından daha önemsizdir.
Bir cinsiyet ayrımcısı için kadınların ıstırabı erkeklerin ıstarıbndan daha önemsizdir.
Bir tür ayrımcısı için başka türlerin ıstırabı kendi türünün ıstırabından dana önemsizdir.

Veganlar bu düşünceleri reddeder.

Bir insan her hangi bir nedenle zekasını kaybederse yada akılsız doğarsa onu tıbba ait deneylerde kullanmaya hakkımız var mı?
Bir insan başka bir insandan daha akıllıysa akıllı olanın öbür insanı kullanmaya hakkı var mı?
Bu sorulara genellikle ‘Hayır’ denir. Galiba ‘Çünkü zekiyiz’ lafı büyük bir mantıksızlık ve haksızlık saklıyor.

Veganizme ait faydalar nedir?
Veganizm dünya, çevre, sağlığımız ve hayvanlar için fayda demektir. Veganizm dayanışma demektir.

Tek bir ineğin günde 600 litre metan yapıldığı düşünülür

Dünyamız ve çevremiz gün gittikçe daha çok kirletilir. Buna neden olanlardan biri et endüstrisi. Çiftçilikler çok metan yapar, ve metan karbonikasitten 21 defa daha etklili bir sera gası. Bugün özellikle çiftçiliklerin ürettiği metanın sera etkisine büyük bir etki oluşturması düşünülmektedir.

Et üretmek pahalıdır ve bol bol enerji kullanmaktadır. Bir kilo hayvansal protein üretirken bir kilo bitkisel protein üretmekten ortalama 100 defa daha çok su kullanılır. 1000 kilo inek üretmek için ineğe 10000 kilo mısır (mesela) vermek gerek. İnek yerine o mısır yersek bize daha çok yemek kalır.

Ne yediğimize her zaman dikkat etmemiz lazım. Şeker hastası, kalp krizi, kanser, arteriyoskleroz ve benzer hastalıkların o kadar çok yayınmış olması bunu belirtiyor. Daha az yememiz gereken şeyler özellikle şeker, tuz, doymuş yağlar, süt ürünleri ve tabii ki katkı maddeler. Daha çok yememiz gereken şeyler özellikle sebzeler ve meyveler.

İnsanlardan çoğu hayvanları seviyor. Ev hayvanlarımız var ve kimsenin onlara zarar vermeye hakkı yoktur. Peki inekler, tavuklar ve başka hayvanlar işkence etmeye ve kullanmaya hakkımız var mı? ‘Her zaman böyleydi!’ derseniz savaş, kölelik, katıllık, tecavüzlük de savunmak zorunda kalırsınız. Onlar da her zaman bizimleydi.

Peki veganizme ait riskler nedir?
Tam etoburlar gibi veganların da dikkat etmesi gerekiyor. Çok daha yüksek bir miktar vitaminler, lifler, antikanserojenler almalarına rağmen bazı kritik noktalar vardır. Özellikle B2 ve B12 vitminleri vegan olarak bulmak zordur. Demir, kalsiyum, protein ve omega 3 yağlar da daha zor bulunur ama veganlık planlı bir şekilde yapılırsa pek sorun çıkmaz.

‘dengeli beslenme’ diye bölümünde bunlar hakkında daha çok bilgi bulunmaktadır.

Çevrimdışı arslanturegun

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vegan
« Yanıtla #1 : 16 Şubat, 2012, 18:30:18 »
Bir hayvan sever (hem canlı hem de pişmiş) ve etobur olarak sadece ilk fotoğrafa yorum yapacağım.
Kanül takılmış sığırlar genellikle veteriner fakültelerinde araştırma amacı ile bulunduruluyor. Başlıca araştırma alanı ise özellikle süt sığırların beslenmelerinde hem verimlilik hem de hayvanın sağlığı açısından neyin daha faydalı olduğu. Ayrıca, bu tür hayvanlar diğerlerine göre daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip oldukları için,  bunlardan alınan işkembe sıvıları sağlıksız hayvanlara verilerek onların da daha sağlıklı olabilmeleri amaçlanıyor.
Yapılan operasyon sonrası muhtemelen diğer tüm canlılar gibi acı çekiyorlardır ancak iyileşme olduktan sonra son derece sağlıklı yaşıyorlar.

(Her gün, binlerce masum bitki vejateryenler tarafından öldürülmekte. Vahşete son vermeye yardımcı olun.)
Arslan Türegün

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 16 Şubat, 2012, 18:38:18 »
Bir vegana "sen de bitkileri öldürüyorsun" demek en klişe ve asılsız karşı çıkıştır. Bir elmayı bıçakla doğrarkenki durumla bir kuzunun boğazına bıçağı sapladığındaki durum arasındaki fark ortadadır... Bitkiler sinir sistemine sahip olmasa da hissedebilen varlıklarır. Bizler de memeli-omurgalı hayvanlar olarak kendimize çevremize ve doğaya minimum zarar vererek yaşamalıyız(burası önemli) ve evet, bir kuzuyu kesmek bir havucu kesmekten farklı ya da şöyle sormak lazım neden herkes bir havucu rahatlıkla kesiyor da bir köpeği, kediyi ya da horozu kesemiyor?

Gerçi para için, üstümüze giydiğimiz kıyafetler için, rahatlıkla öldürebilenler de var...

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
Vegan Yamyama karşı
« Yanıtla #3 : 16 Şubat, 2012, 20:11:09 »
Hayvanlara yapılan eziyete, her türlü fiziksel veya psikolojik acı vermeye karşı olduğumu beliritiyor ve bu eziyeti herhangi bir nedenle  mazur görenleri kınadığımı belirttikten sonra bazı tanımları veriyorum:

Vegan: Tamamen bitkisel yiyen insan demektir. (sanırım normal vejeteryandan dahada fazla oranda ot ürünlü.

Herbivor: Ot yiyicilere verilen genel addır.
Carnivor: Et yiyici.
Omnivor: Hem ot hem et yiyici demektir.

İnsanoğlunun ağızdan kalın barsağın sonuna kadar bakıldığında açıkça omnivor bir sindirim sistemine sahip olduğu rahatça gözlenebilir. İnsan için en doğal beslenme tipi tarım öncesi insanların beslenme tipidir, çünkü tarımın keşfinden sonra geçen 10-15.000 yıl içinde insanın sindirim sistemi tarım türü beslenme için evrimleşecek süresi olmamıştır. Vejetaryen beslenme insan fizyolojisine uygun değildir. Nokta. Evrimsel olarak insana en yakın olan kuyruksuz maymunlarında hemen hepsi bir oranda veya buldukça et yer. İki nokta.

Şimdi dahada şok edici bir gerçeği açıklayayım, insan fiziksel olmaktan çok kültürel doğası gereği et yemekten öte aslında cannibal yani yamyamdır, yamyamlık insan etindeki yavaş virüslerin kötü etkileri nedeniyle resmi olarak ilk defa  MÖ 10.450 yılında bir Mısır kralı tarafından yasaklanmış ve daha sonra diğer kültürler tarafındanda paralel olarak benimsenmiştir, bunda tarımın getirdiği ekonomik rahatlamada rol almıştır. Tarihte insan kurban etmenin sadece dini değil sosyo-ekonomik boyutlarıda vardır. ancak  güney amerikadaki nisbeten izole toplumlar tarafından milletine bağlı olarak MS 600-1500 tarihine kadar yamyamlığa toplumsal/kültürel olarak devam etmiştir, II dünya savaşı sonrası açlık nedeniyle 1950ler başlarındaki Stalinin azalsınlar diye  aç bıraktığı Ukraynadaki ve Maonun muhteşem! ekonomik devrimi sırasındaki Çindeki mecburiyetten olan vakaları saymıyorum tabii.
« Son Düzenleme: 16 Şubat, 2012, 20:21:13 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı Tonguç

• Üye
  • Sevgilerle.
    • Profili Görüntüle
    • Berkay Vuran
« Yanıtla #4 : 16 Şubat, 2012, 20:15:32 »
Abi bir zamanlar lacto ovo vejetaryendim lakin Türkiye şartlarında bir vejetaryen olarak yaşamak çok zor, hele lise öğrencisiyseniz.
Birileri arkandan konuşuyorsa, onlardan öndesin demektir.
https://www.facebook.com/BerkayVuran

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 16 Şubat, 2012, 20:20:07 »
Vegan olarak yıllardır yaşamını sürdüren bir çok insan tanıyorum ve bu insanlar nedense çevremde gördüğüm bir çok insandan ve benden daha güzel diri duruyorlar.Biz ise yağ içindeyiz :) Et yiyebiliyor olmamız etçil olduğumu göstermez Hindistan'da odun ile beslenen odun yiyen insanlar var  :)

Ayrıca vegan olmaktaki durum tamamen vicdani bir karar bence.

Vegan, vejetaryenın bir sonraki aşaması ailenizde bu şekilde beslenerek yaşamak oldukça zor.Ama büyük şehirlerde Vegan lokantaları azımsanmayacak kadar var.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 16 Şubat, 2012, 20:27:29 »
:) Et yiyebiliyor olmamız etçil olduğumu göstermez Hindistan'da odun ile beslenen odun yiyen insanlar var  :)

Ayrıca vegan olmaktaki durum tamamen vicdani bir karar bence.

Sizin gördüğünüz insanlar, işin bilimsel boyutunu değil size özel boyutunu gösterir bu bir. İkincisi,
Ben isin vicdani boyutunu değil fizyolojik ve anatomik boyutunu ele alıyorum, eğer ciddi söylüyorsanız odun ile beslenilemez çünkü insanda otçullarda (herbivor) olan ama carnivor ve omnivorlarda olmayan sellülozu sindiren barsak enzimleri yoktur. Eğer açlıktan yiyorlar diyorsanız o zaman açlıktan toprak yiyen insanlarıda duymuşsunuzdur. Muhteşem Süleyman dönemindede bazı halkın açlıktan sadece ot (bildiğimiz çimen) yiyebildiğini bende yeni öğrendim.
« Son Düzenleme: 16 Şubat, 2012, 20:30:00 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı Tonguç

• Üye
  • Sevgilerle.
    • Profili Görüntüle
    • Berkay Vuran
« Yanıtla #7 : 16 Şubat, 2012, 20:31:13 »
'Vegan lokantası' adı altındaki işletmelere maalesef bir öğrencinin parası yetmez.

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 16 Şubat, 2012, 20:33:18 »
'Vegan lokantası' adı altındaki işletmelere maalesef bir öğrencinin parası yetmez.

Bilmiyorum Berkay hiç gitmedim zaten Şilede falan yok.Beyoğlu taraflarında bolca var.
İpek Sokak No:15 Beyoğlu

Adres: Kurabiye Sokak No:23 Beyoğlu
« Son Düzenleme: 16 Şubat, 2012, 20:34:19 Gönderen: Mourners »

Çevrimdışı deathdream

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 16 Şubat, 2012, 20:34:10 »
türkiyede fakirsen vegansın, türkiye dışında tam tersi ? neden diye bir düşününce, azıcık da araştırınca hayvancılığın maliyetinin ve yer ihtiyacının tarıma kıyasla çok az olduğunu ve kısa sürede yüksek verim alındığını farkediyorsun. hayvanları nahoş yollarla öldürmelerine karşıyım.

karşı olduğum birşey daha, insanların hayvan derisinden yapılan botu giymeyip %100 pamuklu ürünleri gönül rahatlığıyla giymeleri. bir yaz yolunuz düşerse adana civarına uğrayın iç çamaşırlarınızı bile pamuklu giymek istemezsiniz biraz insan sevgisine sahipseniz :) hele ki yeni diktiği ceviz ağaçlarına yıllarca bakıp ürün almayı bekleyen çiftçinin evine konuk olunca oturup hemen 3 aylık süt kuzusunu çevirir yersiniz :)
madem işkenceye karşıyız, hayvanı insandan üstün tutmaya hacet var mı ? bugün organik ürünlerinizi 4 mevsim bulduğunuz marketinize o ürün gelmeden önce günlük 2 liraya kimleri çalıştırdıklarını bir düşündünüz mü ? toprak parası olanın elindeyken hayvan yörüğün, köylünün kendinde olabiliyor.
biz o hayvanları yemeyelim de günlük 2 liraya çalıştığını bildiğimiz emekçinin hakkını mı yiyelim ?

ya da kendimiz yetiştirelim, istanbulda 70m2 dairemizin olmayan balkonuna gübre attırıp ıspanak ekeriz. olmaz mı ? olmaz değil mi... illa birinin 2 kuruşluk emeğini yememiz gerek , boğazımıza hiç takılmadan geçmesi de vicdanımızı üzmemesi de bizi pek bağlamaz. yeter ki hayvanlar insanların yaşayamadığı kadar hür yaşasın.

lügatımı mazur görün, size sitem ettiğim yahut suçladığım yok. bu dünyanın kuralı malesef bu. biz o hayvanları yemezsek insanları yeriz. emeklerini, 5bin liraya satılan genç kızlarını, kurban bayramında hayvanlarını satamayıp tekrar taşıma parası veren besicinin beynine sıktığı kurşundan geriye kalanları yeriz. çiftlik hayvanlarını yediğimiz için onlara işkence etmiş olmuyoruz. zamanında öküzü tarlaya sürerken de işkence etmedik. atları binek olarak kullandığımızda da işkence etmedik, bizi taşımaktan onur duydular ve saygı gördüler. bu işlerin hiçbirini hayvanlar yapmasaydı, insanlar yapacaktı.
ve insanlar bugün oldukları konumda olmayacaktı.
tersten düşünürsek bugünkü konumumuzu sağlayan bir çok şeyi hayvanlara işkence ederek elde ettik. etmeseydik kış ayında sebze de bulamazdık, her toprakta her bitkiyi de yetiştiremezdik :) sonuç olarak yapılması gereken yapılır , yunusların katledilmesi, kedilerin kuyruğuna çıngırak takılması, köpeklerin dövülmesi, hayvanların sadece kürkü için avlanması ve soylarının tükenmesi gerekli olmayan ve zevk uğruna yapılan iğrenç şeyler . tepki gösterilmeli. ancak gerisi, tek taraflı düşünme yetisine sahip değilseniz fuzuli.

Çevrimdışı Tonguç

• Üye
  • Sevgilerle.
    • Profili Görüntüle
    • Berkay Vuran
« Yanıtla #10 : 16 Şubat, 2012, 20:34:30 »
 Ankara'da benim oturduğum civarda veganların yiyebileceği tek şey çiğ meyve sebze..

Çevrimdışı Tonguç

• Üye
  • Sevgilerle.
    • Profili Görüntüle
    • Berkay Vuran
« Yanıtla #11 : 16 Şubat, 2012, 20:36:37 »
türkiyede fakirsen vegansın, türkiye dışında tam tersi ? neden diye bir düşününce, azıcık da araştırınca hayvancılığın maliyetinin ve yer ihtiyacının tarıma kıyasla çok az olduğunu ve kısa sürede yüksek verim alındığını farkediyorsun. hayvanları nahoş yollarla öldürmelerine karşıyım.

karşı olduğum birşey daha, insanların hayvan derisinden yapılan botu giymeyip %100 pamuklu ürünleri gönül rahatlığıyla giymeleri. bir yaz yolunuz düşerse adana civarına uğrayın iç çamaşırlarınızı bile pamuklu giymek istemezsiniz biraz insan sevgisine sahipseniz :) hele ki yeni diktiği ceviz ağaçlarına yıllarca bakıp ürün almayı bekleyen çiftçinin evine konuk olunca oturup hemen 3 aylık süt kuzusunu çevirir yersiniz :)
madem işkenceye karşıyız, hayvanı insandan üstün tutmaya hacet var mı ? bugün organik ürünlerinizi 4 mevsim bulduğunuz marketinize o ürün gelmeden önce günlük 2 liraya kimleri çalıştırdıklarını bir düşündünüz mü ? toprak parası olanın elindeyken hayvan yörüğün, köylünün kendinde olabiliyor.
biz o hayvanları yemeyelim de günlük 2 liraya çalıştığını bildiğimiz emekçinin hakkını mı yiyelim ?

ya da kendimiz yetiştirelim, istanbulda 70m2 dairemizin olmayan balkonuna gübre attırıp ıspanak ekeriz. olmaz mı ? olmaz değil mi... illa birinin 2 kuruşluk emeğini yememiz gerek , boğazımıza hiç takılmadan geçmesi de vicdanımızı üzmemesi de bizi pek bağlamaz. yeter ki hayvanlar insanların yaşayamadığı kadar hür yaşasın.

lügatımı mazur görün, size sitem ettiğim yahut suçladığım yok. bu dünyanın kuralı malesef bu. biz o hayvanları yemezsek insanları yeriz. emeklerini, 5bin liraya satılan genç kızlarını, kurban bayramında hayvanlarını satamayıp tekrar taşıma parası veren besicinin beynine sıktığı kurşundan geriye kalanları yeriz. çiftlik hayvanlarını yediğimiz için onlara işkence etmiş olmuyoruz. zamanında öküzü tarlaya sürerken de işkence etmedik. atları binek olarak kullandığımızda da işkence etmedik, bizi taşımaktan onur duydular ve saygı gördüler. bu işlerin hiçbirini hayvanlar yapmasaydı, insanlar yapacaktı.
ve insanlar bugün oldukları konumda olmayacaktı.
tersten düşünürsek bugünkü konumumuzu sağlayan bir çok şeyi hayvanlara işkence ederek elde ettik. etmeseydik kış ayında sebze de bulamazdık, her toprakta her bitkiyi de yetiştiremezdik :) sonuç olarak yapılması gereken yapılır , yunusların katledilmesi, kedilerin kuyruğuna çıngırak takılması, köpeklerin dövülmesi, hayvanların sadece kürkü için avlanması ve soylarının tükenmesi gerekli olmayan ve zevk uğruna yapılan iğrenç şeyler . tepki gösterilmeli. ancak gerisi, tek taraflı düşünme yetisine sahip değilseniz fuzuli.

Altına imzamı atarım.

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 16 Şubat, 2012, 20:49:27 »
Ben insan veya hayvan ayrı tutmuyorum burada görüş ayrılıkları ortaya çıkıyor.O insanların o işi yapması zaten bana ters..İsteyen yer isteyen yemez elbette...Veganların yaptığı emekçinin çalışanın para kazanmasını önlemek değil ki..Akıllarının ucundan bile geçtiğini düşünmüyorum.Siz burada o insanlarda para kazansın diye et yemeye teşvik ediyorsunuz.Ama dediğim gibi bu vicdan meselesi ve benim içim el vermiyor.

Ha bunları yazan ben 3 saat önce et yiyen yine ben savunduğum yaşam tarzını gerçekleştirmeden konuşmak komik, ama yapacak bir şey yok.Seneye kendi evime çıkınca artık  :)

Çevrimdışı ercan69

• Üye
« Yanıtla #13 : 16 Şubat, 2012, 21:19:19 »
usda konuyu pek anlamadım ama maçdan sonra gelince hepsını okuyayım savunmamı yapınca yev yevinnden oynayacak silivriye gelmenıze gerek yok neyse üstadlar kendimi balık ve rakıdan yoksun edemem bunlarsız yaşanmaz müslüm babanın dediği gibi senin hasretin varken bu şehirde yaşanmaz. balık ve rakısız bir dünyada yaşanmaz gerisine gelince olsada olur olmasada tefarruat.etcilde olur otculda

devamı edecek
https://SecreLocal.com - Dating Without Fake Profiles - No Verify - Anonymous Casual Dating -   Local Live Dating Chat

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #14 : 16 Şubat, 2012, 21:22:26 »
Ercan abiden son nokta! Dağılabiliriz  ;D