Gönderen Konu: Vegan  (Okunma sayısı 49300 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: Vegan
« Yanıtla #15 : 16 Şubat, 2012, 22:22:15 »
hadi birde ben bu havayı az yumuşatayım.etin kilosu 30 tl oldu.hükümetimiz zaten biraz daha gayretle hepimizi vejeteryan yapacak.yanlış anlamayın bizim saglığımızı düşündüklerinden:)))
Allah ne verdiyse:)

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
« Yanıtla #16 : 16 Şubat, 2012, 23:44:19 »
türkiyede fakirsen vegansın, türkiye dışında tam tersi ? neden diye bir düşününce, azıcık da araştırınca hayvancılığın maliyetinin ve yer ihtiyacının tarıma kıyasla çok az olduğunu ve kısa sürede yüksek verim alındığını farkediyorsun. hayvanları nahoş yollarla öldürmelerine karşıyım.

karşı olduğum birşey daha, insanların hayvan derisinden yapılan botu giymeyip %100 pamuklu ürünleri gönül rahatlığıyla giymeleri. bir yaz yolunuz düşerse adana civarına uğrayın iç çamaşırlarınızı bile pamuklu giymek istemezsiniz biraz insan sevgisine sahipseniz :) hele ki yeni diktiği ceviz ağaçlarına yıllarca bakıp ürün almayı bekleyen çiftçinin evine konuk olunca oturup hemen 3 aylık süt kuzusunu çevirir yersiniz :)
madem işkenceye karşıyız, hayvanı insandan üstün tutmaya hacet var mı ? bugün organik ürünlerinizi 4 mevsim bulduğunuz marketinize o ürün gelmeden önce günlük 2 liraya kimleri çalıştırdıklarını bir düşündünüz mü ? toprak parası olanın elindeyken hayvan yörüğün, köylünün kendinde olabiliyor.
biz o hayvanları yemeyelim de günlük 2 liraya çalıştığını bildiğimiz emekçinin hakkını mı yiyelim ?

ya da kendimiz yetiştirelim, istanbulda 70m2 dairemizin olmayan balkonuna gübre attırıp ıspanak ekeriz. olmaz mı ? olmaz değil mi... illa birinin 2 kuruşluk emeğini yememiz gerek , boğazımıza hiç takılmadan geçmesi de vicdanımızı üzmemesi de bizi pek bağlamaz. yeter ki hayvanlar insanların yaşayamadığı kadar hür yaşasın.

lügatımı mazur görün, size sitem ettiğim yahut suçladığım yok. bu dünyanın kuralı malesef bu. biz o hayvanları yemezsek insanları yeriz. emeklerini, 5bin liraya satılan genç kızlarını, kurban bayramında hayvanlarını satamayıp tekrar taşıma parası veren besicinin beynine sıktığı kurşundan geriye kalanları yeriz. çiftlik hayvanlarını yediğimiz için onlara işkence etmiş olmuyoruz. zamanında öküzü tarlaya sürerken de işkence etmedik. atları binek olarak kullandığımızda da işkence etmedik, bizi taşımaktan onur duydular ve saygı gördüler. bu işlerin hiçbirini hayvanlar yapmasaydı, insanlar yapacaktı.
ve insanlar bugün oldukları konumda olmayacaktı.
tersten düşünürsek bugünkü konumumuzu sağlayan bir çok şeyi hayvanlara işkence ederek elde ettik. etmeseydik kış ayında sebze de bulamazdık, her toprakta her bitkiyi de yetiştiremezdik :) sonuç olarak yapılması gereken yapılır , yunusların katledilmesi, kedilerin kuyruğuna çıngırak takılması, köpeklerin dövülmesi, hayvanların sadece kürkü için avlanması ve soylarının tükenmesi gerekli olmayan ve zevk uğruna yapılan iğrenç şeyler . tepki gösterilmeli. ancak gerisi, tek taraflı düşünme yetisine sahip değilseniz fuzuli.

bende kısmen bu şekilde düşünüyorum .
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 17 Şubat, 2012, 00:38:49 »

lügatımı mazur görün, size sitem ettiğim yahut suçladığım yok. bu dünyanın kuralı malesef bu. biz o hayvanları yemezsek insanları yeriz.

Ben dünyanın düzeninin zaman ötesi bir zamanda düzenlendiğine, ve hayvan yenmesi gerektiğine  inananlardanım, ama doğayı mahvetmeden yaşamayı öğrenirsek (nüfus kontroluyla) vahşete gerek kalmadan, veya minimum düzeyde uygulayarak (sadece gerekli avcılık) bunu yapabileceğimizi biliyorum.

tersten düşünürsek bugünkü konumumuzu sağlayan bir çok şeyi hayvanlara işkence ederek elde ettik. etmeseydik kış ayında sebze de bulamazdık, her toprakta her bitkiyi de yetiştiremezdik :) sonuç olarak yapılması gereken yapılır ,

Bununla söylemeye çaıştığınız şumudur? Eskiden işkenceleremiz/yaptıklarımız gelecekte yapacaklarımızın mazeretidir, 10.00o lerce yıl içinde insan hiç değişmemiş ve daha insani olmamıştır ve olmayacaktır, daha ileri gitmek mümkün değildir. Yoksa benmi yanlış anlıyorum?

Birde en çok takıldığım cümle şu:

işkenceye karşıyız, hayvanı insandan üstün tutmaya hacet var mı?

Bilimsel tahminler: Aşırı nüfus baskısı sonucunda 2050 yılında tüm hayvan türlerinin %25/40ının bu oranlar arasında yok olacağı tahmin ediliyor, bumudur varmak istediğiniz nokta? insanlık bu sonuçlamı bir yere varacak, veya nereye varacak? Söylerken azap duyuyorum ama sadece mısır üretimine bağlı, içinde varoldukları doğayı tüketen kültürler bu dünyada varoldu, sonları ne oldu biliyormusunuz, ilkönce yamyamlık ve daha sonra kepazelik içinde ani bir yokoluş (Bkz Aztek Maya kültürleri), şimdi tüm insanlığın tuttuğu yol Azteklerle aynıdır, insan üstündür doğadan istediğini istediği kadar alır istediği kadar çoğalır diyenlerin sonuda bu olacaktır. Bkz: alıntı yaptığım ilk cümleniz, size hak veriyorum, bu yolda ilerlersek tek çözüm yolumuz Aztekler gibi yamyamlık olacak, böyle giderse bundan kaçış yok..

Sonuç: İnsanlık günümüzde doğayı tahrip ederek kendini yok etme yolundadır. Benim şahsi fikrim bir Bengal kaplanı 15 çocuklu ormanı yakarak çocuklarını beslemeye çalışan bir hint köylüsünden kat ve kat daha değerlidir. Çünkü insanlığın geleceği bengal kaplanına  muhtaçtır, sınırsız ve bilinçsizce  üreyen insanlara değil.
« Son Düzenleme: 17 Şubat, 2012, 00:42:40 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 17 Şubat, 2012, 13:06:20 »
Birde en çok takıldığım cümle şu:

Bilimsel tahminler: Aşırı nüfus baskısı sonucunda 2050 yılında tüm hayvan türlerinin %25/40ının bu oranlar arasında yok olacağı tahmin ediliyor, bumudur varmak istediğiniz nokta? insanlık bu sonuçlamı bir yere varacak, veya nereye varacak? Söylerken azap duyuyorum ama sadece mısır üretimine bağlı, içinde varoldukları doğayı tüketen kültürler bu dünyada varoldu, sonları ne oldu biliyormusunuz, ilkönce yamyamlık ve daha sonra kepazelik içinde ani bir yokoluş (Bkz Aztek Maya kültürleri), şimdi tüm insanlığın tuttuğu yol Azteklerle aynıdır, insan üstündür doğadan istediğini istediği kadar alır istediği kadar çoğalır diyenlerin sonuda bu olacaktır. Bkz: alıntı yaptığım ilk cümleniz, size hak veriyorum, bu yolda ilerlersek tek çözüm yolumuz Aztekler gibi yamyamlık olacak, böyle giderse bundan kaçış yok..

Sonuç: İnsanlık günümüzde doğayı tahrip ederek kendini yok etme yolundadır. Benim şahsi fikrim bir Bengal kaplanı 15 çocuklu ormanı yakarak çocuklarını beslemeye çalışan bir hint köylüsünden kat ve kat daha değerlidir. Çünkü insanlığın geleceği bengal kaplanına  muhtaçtır, sınırsız ve bilinçsizce  üreyen insanlara değil.

benim düşüncem ;
insan oğlunu tabiki hayvanlardan üstün tutmak gerekir, çünkü zeka bakımından ve yapabilecekleri açısından bir hayvandan kat kat üstündür bu yüzden de insan oğlu dünyada tek sözü geçen canlı durumundadır.hem hayvanlar hakkında bu düşündüklerimizi ve tartışmalarımızı hiç bir havyan insanoğlu veya başka bir canlı için düşünür yapar mı !!!
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #19 : 17 Şubat, 2012, 13:18:10 »
benim düşüncem ;
insan oğlunu tabiki hayvanlardan üstün tutmak gerekir, çünkü zeka bakımından ve yapabilecekleri açısından bir hayvandan kat kat üstündür bu yüzden de insan oğlu dünyada tek sözü geçen canlı durumundadır.hem hayvanlar hakkında bu düşündüklerimizi ve tartışmalarımızı hiç bir havyan insanoğlu veya başka bir canlı için düşünür yapar mı !!!

Bütün hayvanları aynı kefeye koyabilirsiniz ama iyi bir insan olarak bütün insanlar aynı kefeye koyamazsınız, bir kere şu gerçeği kabullenelim, insanlığın ve doğanın uğradığı tüm felaketler insanoğlu eliyle olmuştur hayvanların değil. Kötü insanlar nedeniyle olmuştur bu felaketler (bkz 1), ve bu yaratıklar bence zararlı ve herhangi bir hayvandan  daha değersizdirler çünkü akılarını kötü yönde kullanmışlar ve kendi hemcinslerine ve doğaya zarar vermekte beis görmemişlerdir, görmemektedirler. Onları durdurmakta ancak iyi insanlar sayesinde olacaktır, bunun bir yoluda onlardan daha akıllı daha donanımlı ve daha güçlü olmakla olur.

1-Mesela 1940ların sonu 1950'lerin başlarında Ukraynada nüfus azalsın diye aç bırakılan Ukraynalıların birbirini açlıktan yemeye neden olan Stalin ve milyonlarca  taraftarı-dstekçisi, hayvanlardan daha değersizdir elbette. bana sorarsanız bunlar bir papatyadan bile daha değersizlerdir. Kırım Türklerinden bahsetmeyeceğim çünkü konu başka yöne çekilebilir. Bunun gibi örnekler sonsuz çoğaltılabilir.
« Son Düzenleme: 17 Şubat, 2012, 13:23:37 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 17 Şubat, 2012, 13:38:08 »
tamam sonuç itibariyle insanoğlunun daha donanımlı daha karmaşık bir yapıda olduğu hem fizik hem biyolojik hemde mantıksal bir gerçektir.hayvanlar bu doğal sürecin içerisinde etkiye sahip değilken insanlar büyük etkiye sahiptir(afetler savaşlar biyolojik silahlar).bunlara neden olanlar, kötü insanlardır veya iyi insanlardır demek kesin yargı belirtmez.hem bu konu konu başlığı olan vegan kavramıyla çok farklı bir konudur.nasıl güçlü olan aslan güçsüz olan bir geyiği yakalayıp yiyorsa güçlü olan insanda diğer güçsüz hayvanları yer. bu olayda tamamen doğal bir olaydır. fakat insanoğlu zekasını devreye sokunca diğer hayvanları sadece yemek için değil farklı amaçlar içinde öldürmüştür.işte bu noktada vahşet (kötü insan) diye tabir ettiğimiz bir unsur ortaya çıkmaktadır.fakat o kavramın tartışılacağı konu başlığı bence Vegan kavramıyla çok ilgili değildir.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 17 Şubat, 2012, 14:11:03 »
. fakat insanoğlu zekasını devreye sokunca diğer hayvanları sadece yemek için değil farklı amaçlar içinde öldürmüştür.işte bu noktada vahşet (kötü insan) diye tabir ettiğimiz bir unsur ortaya çıkmaktadır.fakat o kavramın tartışılacağı konu başlığı bence Vegan kavramıyla çok ilgili değildir.

Bu soruyu ben sormadım ve aslında kavramın teorik olarak burada yeri olmadığı doğrudur, ama vejeteryanizm gibi altında yatan ana unsur olan vicdani konuların bahsolduğu tartışmalarda bu konuya varmak kaçınılmaz, yani pratik olarak bu konun yeri, çünkü vicdani konularda hemen şu argüman ortaya atılır "Efendim insan hayvandan daha değersizmidir?" . Bu bir duygu sömürüsünden yola çıkılarak, bütün insanlar aynı kefeye konarak ve kendinin o potada erimesini umarak kamufle olmaya çalışan ve aslında karşılaştırması saçma bir demagojidir, bu hep yapılır bütün dünyada. Ama artık YETER kardeşim. İstediğin cevapsa işte cevabın: Doğaya ve insanlığa zarar veriyorsan hayvandan değersizsin! Doğaya ve insana yararlıysan senden üstünü yok. İnsan şeklinde olmak insan olmaya yeterli değil.

Bu cevabın artık korkmadan kötü insanlara verilebilmesi lazım yoksa bu iğrenç demagoji sürüp gidecek, hep kafaları bulandıracak.

« Son Düzenleme: 17 Şubat, 2012, 14:12:50 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : 17 Şubat, 2012, 14:33:09 »
Aslan geyiği yiyorsa insanda hayvanları yer çok yanlış bir mantık yürütme onların yaşam alanlarıyla bizimkisi bir değil, onlar hayvan biz insanız ve aslında biz düşünebiliyoruz madem doğaya, hayvanlara en az zarar ile yaşamımızı sürdürmeliyiz.Benim demek istediğim yiyecek bir çok bitki, meyve var iken sırf tadı daha güzel diye korumasız hayvanları öldürerek yemek.

Bakınız bu daha yeni oldu.22 bin tavuk sözde havasız kalarak veya havasız bırakılarak kısa yoldan öldürüldü.

Yani şimdi memlekette 3-5 insan ölünce olay çıkıyor.22 bin tavuk ölünce sorun yok.Olmasını da beklemiyorum zaten hepimiz tüketiyoruz.Ama bana göre can, candır.

« Son Düzenleme: 17 Şubat, 2012, 14:41:29 Gönderen: Mourners »

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 17 Şubat, 2012, 15:59:49 »
O köpeğe nasıl davrandıklarını bilemeyiz kaldı ki köpek bir ev hayvanı değil ne yapacağı belli olmaz.Huskyden bahsediyoruz..Beagle veya süs köpeği değil ki bu  :)

Öldürülen binlerce köpek fotosu bulabilirim ama sizin bu ve bunun gibi 2-3 haberden daha fazla gösterecek bir şeyiniz yoktur.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #25 : 17 Şubat, 2012, 16:13:47 »
O köpeğe nasıl davrandıklarını bilemeyiz kaldı ki köpek bir ev hayvanı değil ne yapacağı belli olmaz.Huskyden bahsediyoruz..Beagle veya süs köpeği değil ki bu  :)

Öldürülen binlerce köpek fotosu bulabilirim ama sizin bu ve bunun gibi 2-3 haberden daha fazla gösterecek bir şeyiniz yoktur.

işte o imkana sahip olsa köpeklerinde ne yapacağı ortada.neden sahiplerinden birine değilde masum bir bebeğe böyle bir davranışta bulunuyor bu köpek!!! hemde evde beslendiği insanlara karşı yaptığı birşey bu! tabiki insanlar daha fazla öldürüyor.çünkü daha zeki daha güçlüler.sen hiç bir ceylanın bir sırtlanı öldürdüğünü gördün mü !

şunu belirtmek istiyorum dünyada en fazla merhamet duygusuna sahip canlılar insanlardır. hayvanlardan daha vahşiymiş gibi göstermenin bir anlamı yok.ha şunu söyleyebilirim insan iyi olursa çok çok iyi olabilir kötülük yapacaksada kötülüğü çok çok fazla yapabilir sonuçta zekasının sınırı yok...!!!

Çevrimdışı haytaertu

• Üye
  • Ertuğrul Ulusoy
    • Profili Görüntüle
    • 500px
« Yanıtla #26 : 17 Şubat, 2012, 16:14:54 »
İnsanlar kendi vicdani düşüncelerine göre hayvansal ürün tüketmeyebilir ama kesinlikle bu düşünceden yola çıkarak "hayvansal ürün tüketilmemeli" denmesi mantık dışıdır. Az çok hayvancılıkla uğraştım. Mesela civcivlerini canına minnet koruyan tavuk gördüm ama yumurtalarının alınmasına ses çıkarmıyorlardı :) aynı şekilde sağılmaktan rahatsız olan bir inek, keçi koyun vesaire görmedim :) hani hayvana eziyet olsa hayvan belli eder demi :) haa iş et meselesine gelince, burada ben eti yenebilen hayvanların misyonlarından birtanesinin de bu olduğunu düşünüyorum. ( işin dini boyutu) mesela kurban kesmek farz ama kurbanı keserken hayvana eziyet etmek haramdır. hayvanları topluca canice öldürmek te aynı.. ama sorun şu et yemek vicdansızlık olarak kabul edilemez..ama isteyen de vicdanı rahat olmadığı için yemez. bence bu konuyu tartışmak yersiz (kızanlar olabilir bana). Asıl tartışılması gereken et sanayiinde çalışan insanların, şirketlerin hayvanlara eziyet derecesinde yaptıkları kesim işlemleri. Zaten eti yenmeyen hayvanlara keyfi olarak zarar vermek hertürlü vicdana sığmaz.
Pentax K-5iis + Pentax D-BG4 Battery Grip
SMC Pentax-DA 15mm F4 ED AL Limited
SMC Pentax-DA 35mm F2.8 Limited Macro
SMC Pentax-DA 70mm F2.4 Limited
Metz Mecablitz 50 AF-1
Vanguard,Digipod,Varta vs.

Çevrimdışı kampfar

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : 17 Şubat, 2012, 16:21:39 »
Abi senin köyde sağman ile onların sağması bir değil.Ayrıca bir süre bu duruma boyun eğiyorlar yapacak bir şeyleri yok.Kaldı ki yumurta kürtaj  olduğu için yenebiliyor diye biliyorum.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #28 : 17 Şubat, 2012, 16:32:03 »
şunu belirtmek istiyorum dünyada en fazla merhamet duygusuna sahip canlılar insanlardır. hayvanlardan daha vahşiymiş gibi göstermenin bir anlamı yok.ha şunu söyleyebilirim insan iyi olursa çok çok iyi olabilir kötülük yapacaksada kötülüğü çok çok fazla yapabilir sonuçta zekasının sınırı yok...!!!

Bazı insanlar hayvanlarla karşılaştırılamayacak kadar daha vahşi olabilirler, hayvanlar lüzümsuz yere zevk/spor için öldürmezler, hayvanlar toplu katliam yapmazlar, hayvanlar cinsel ırk dini düşünce ayırımcılığı yapıp toplu katliam yapmazlar, töre cinayeti işlemezler, haçlı seferi düzenlemezler, dünya savaşı düzenlemezler, doğayı tahrip etmezler, sadece onlara Tanrı tarafından verilen içgüdüleri ve görevleriyle karınlarını doyurmak için öldürürler, o öldürdükleri türe yararlı olur, çünkü nüfus kontrolu sağlar ve hastalıklı nesilleri azaltır.

Husky'ler kangallar gibi evde bahçede, onlara göre sıcak bölgelerde beslenmezler, özellikle köpeklerin beynindeki belirli bir duygusal alan (limbik alan) eziyet edilmesi halinde veya uygunsuz koşullarda aşırı harekete geçerek kontrolsuz saldırgan davranışlara yol açabilir. Öldürmek için yaratılmış hayvanlardan şefkat gösteriyoruz diye karşılık olarak insan şefkati beklemek saçmalıktan da öte aptallıktır. Evde beslenemeyecek hayvanları kontrolsuz bırakmak böyle sonuçlara yol açar, bu bunları bilmeden besleyenlerin hatasıdır. Birde ötenazi kelime anlamıyla kendi isteğiyle ölmek demektir oda yanlış.
« Son Düzenleme: 17 Şubat, 2012, 16:35:23 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı arslanturegun

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #29 : 17 Şubat, 2012, 16:37:44 »
O köpeğe nasıl davrandıklarını bilemeyiz...
Çok doğru. Ayrıca, o köpeğin nasıl ve ne amaçla yetiştirildiğini de bilemeyiz.

Alıntı
...kaldı ki köpek bir ev hayvanı değil ne yapacağı belli olmaz.
Tamamen doğru değil. Evcil köpekler (yani kurt, tilki, çakal, dingo vb gibi cinsler hariç) ev hayvanıdır (*). Yetiştiriliş tarzı ve amacı ile ilgili olarak ne yapacağı her zaman bellidir (hava atma, kız tavlama vb amaçlar dışında edinilen köpeklerden bahsediyorum). Bir bakıma aynen çocuklarımız gibidirler. Bir çocuk doğru yetiştirilemez ise  onun da davranışı hakkında fikir sahibi olamayız. Köpek de aynı böyledir.

Alıntı
Huskyden bahsediyoruz..Beagle veya süs köpeği değil ki bu  :)
(*) Her köpeğin belli egzersiz ihtiyaçları, ırkına bağlı belli bazı ayırıcı özellikleri vardır (Husky'nin tam anlamı ile bir ev hayvanı olamayacağı gibi). Bu nedenle de bazıları ev ortamına uygun olmayabilir. Örneğin, boyut itibariyle ufak tefek olan Border Collie eve uyum gösteremezken devasa boyutlardaki bir Great Dane evde gayet rahat yaşayabilir. Bir Sivas Kangal'ı kendi çocuğunuzun yanına rahatlıkla bırakabilirken, yakın akrabası olan Akbaş'ı çocuğunuzla bırakırken iki defa düşünmelisiniz.

--------*-----------

Sağmal bir hayvanın sağılmaması o hayvana eziyetten başka bir şey değil. Kaldı ki insan dahi (anne olanlardan bahsediyorum) bazen sütü fazla olduğunda ağrılarını dindirmek için fazla sütü sağma yoluna gidiyor. :)

Arslan Türegün