Gönderen Konu: K10D Kırılgan Sensör  (Okunma sayısı 10240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
K10D Kırılgan Sensör
« : 08 Ocak, 2014, 11:50:29 »
Selamlar olsun pentaxturk ailesi yakın zamanda k10d aldım ve sanatsal çekimlere başlamadan önce CCD senörün nerelerde başarılı nerelerde başarısız ve dayanıksız olduğunu öğrenmek istediğim ve k10d sahiplerini bilinçlendirmek için bu konuyu açma ihtiyacı duydum. Gece fotoğrafçısıyım ve günün her saatinde uzun pozlama yaparım.

Merak ettiklerim :

1- CCD sensör CMOS lara göre güneş ışığından daha fazla etkileniyor. Peki ya şimşek fotoğraf çekimlerinde ışık şiddeti sensör için zararlı olurmu? Olursa belirgin zararlar verebilirmi?

2- CCD sensör uzun pozlamada ne kadar noise yapar? ( gece fotoğraflarında özellikle )

3- CCD sensör ne kadar süre uzun süre pozlama yaparsa noise le belirgin hale gelmeye başlar.

4- İso konusunda başarısız olan bu sensörü hangi fotoğraf dallarında hangi ekipmanlarla kullanmak makinanın hakkını verecektir?

5- Ters ışık ve silüet fotoğraflarında CCD sensör güneşten ne derece etkilenir. Ters ışık pozlarını tavsiye edermisiniz?

Bu konuyu açmamdaki en büyük sebep ünlü 500px k10d kullanıcısı olan manzara fotoğrafçısı Jose Ramos ' un http://500px.com/joseramos  bu fotoğrafları çekmek için k10d mi parçaladım sözü oldu. K10D hakkındaki bilgilerinizi lütfen bizimle paylaşın ki diğer kullanıcılarımızda makinalarının avantaj ve dezavantajlarını kullanıcı yorumlarıyla bilinçlensinler. Tişikkiler herkese iyi forumlar :)

Çevrimdışı runo15

Ynt: K10D Kırılgan Sensör
« Yanıtla #1 : 08 Ocak, 2014, 12:55:58 »
hocam takma bunları kafaya. Ama yardımcı olayım elimden geldikçe.

ccd sensör daha konsratlı görüntü verir. Ters ışık çekim tekniklerini bu yüzden başarılı buluyorum.

uzun pozlamalarda 60sn sonrasında iso 100de noise başlar aslında noise demeyelim genelde bir sürü ölü pikseller çıkar. O kadar çok çıkarki bir ara 5dk uzun pozladım noise gibi ölü pikseller oldu bir sürü :D ama bunlar geçici. Yani öldü kaldı değil. Halen daha uzun pozlamada kullanırım. 60sn yi aşmadıkca pek rahatsız edici kırmızı noktalar (ölü pikseller) oluşmuyor.

Ayrıca elinizdeki makine milyarlık makine değil. Piyasası kompaktların fiyatında. Sen kullanım zevkine bak bişe olmaz. Vur kırbacı.  8)

Ccd sensör güneş ışığından daha fazla etkilenirmi bilmem ama k10d nin genel spot  ölcümü cok başarılı değil. Yani spot ölcümünü siz yaparsanız güneşli havalarda daha iyi sonuç alırsınız. Ccd sensör cmos a göre daha konstratlı görüntü verdği için raw çekip işleyin. Daha iyi sonuç alırsınız. K10d jpeglerde konstrat seviyesi menüde normal olmasına  rağmen biraz yüksek konsrat verir.

« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 13:00:07 Gönderen: runo15 »
Pentax K10D
Pentax Battery Grip BG-2
SMC Pentax-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR
SMC Pentax FA 50mm F1.4
Marumi MC UV Haze 49mm Filtre
Marumi DHG 58mm CPL Filtre
B+W 58mm ND 3.0-1,000X Filtre
Marumi 52mm UV Filtre
Dijital Ekranlı Kablolu Kumanda
Sırt Çantası ve Bir sürü ıvır zıvır.

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
« Yanıtla #2 : 08 Ocak, 2014, 13:07:46 »
Evet pozometrenin yanıldığını ve dengeli ölçüm yapmadığını geçen hafta yaptığım ufak çaplı çekimde gördüm. Makinayı bilinçli olarak aldım k-5 e tercih ettim diyebilirim. Makinanın renk derinliği k-5 den fazla diyebilirim ancak 22bit renk biraz da olsa uydurma olmuş. Ben uzun pozlamaya vurmadan önce makinayı tanıyan ve uzun pozlama yapan kişilerden dinlemek istiyorum biraz açıkcası sonuçta hata olabilecek şeylerle zaman kaybetmek yerine makinayı tanıyıp makinanın becerikli olduğu yerlerde sanatal çekimlerime başlamak istiyorum :)

Değerli yorumların içinde teşekkür ederim :)

Çevrimdışı runo15

« Yanıtla #3 : 08 Ocak, 2014, 13:42:54 »

30sn uzun pozlama k10d+18-55wr   b+w nd filtre kullanıldı.

çok sık olmasada uzun pozlama çekimleri yapıyorum ve sorun yaşamadım. K-5 bence güzel makine. Bütceniz el verirse k10d nin yanına kardeş olarak alabilirsiniz. K10d de renk derinliği daha iyi olsada k-5 te raw çekip işlendikten sonra benzer sonuçlar almak zor olmayacaktır. 22 bit olayı hakkında net bilgim yok. Bende çok abartıldığı kadar fark görmedim, fakat ben renklerini seviyorum  :)

Ayrıca k10d yüksek iso ve hızlı AF gerektirmeyen her alanda başarılıdır bence  :D  Stüdyo çekimleri yani ışığın bol olduğu ve ışığın sizin hakimiyetinizde olduğu yerlerde çoşuyor.
« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 13:48:26 Gönderen: runo15 »
Pentax K10D
Pentax Battery Grip BG-2
SMC Pentax-DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR
SMC Pentax FA 50mm F1.4
Marumi MC UV Haze 49mm Filtre
Marumi DHG 58mm CPL Filtre
B+W 58mm ND 3.0-1,000X Filtre
Marumi 52mm UV Filtre
Dijital Ekranlı Kablolu Kumanda
Sırt Çantası ve Bir sürü ıvır zıvır.

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
« Yanıtla #4 : 08 Ocak, 2014, 13:59:51 »
Ayrıca k10d yüksek iso ve hızlı AF gerektirmeyen her alanda başarılıdır bence  :D  Stüdyo çekimleri yani ışığın bol olduğu ve ışığın sizin hakimiyetinizde olduğu yerlerde çoşuyor.

Son yorumunuz kesinlikle haklı doğru ışıkta gerçek fotoğraf sözünün eri bir fotoğraf makinası bu konuda size katılıyorum makinanın 1-2 uzun pozlama ile parçalanacağını düşünmüyorum zaten sadece CCD sensör ilk defa kullanıyorum ve CMOS  a göre farklılaşan tepkileri nelerdir merak ediyorum :) Harika fotoğraf :)

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 08 Ocak, 2014, 14:55:52 »

K-5 II, K-5 IIs çıkaracaklarına, K10D II, K10D IIs çıksa daha başarılı olacaktı.

Eeee suç bizim "1600 ISO istiyoruz. 3200'de de ayna gibi görüntü isteriz." diye karşılaştırmalar, makinelere puanlar biçmeler...

Sonuç: CMOS'a yönelirler. :(

Her neyse konu bütününü bozmamalı.

Ayrıca elinizdeki makine milyarlık makine değil. Piyasası kompaktların fiyatında. Sen kullanım zevkine bak bişe olmaz. Vur kırbacı.  8)

Özet bu. :D

Uzun süre CCD sensör kullandım. Ölçümlere dikkat. +1 pozlama yapmayın. Sonra keşke bu kadar açık çekmeseydim dersiniz. :)
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı fatihtekin88

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 08 Ocak, 2014, 15:33:58 »
Evet pozometrenin yanıldığını ve dengeli ölçüm yapmadığını geçen hafta yaptığım ufak çaplı çekimde gördüm.

Pozometrenin ölçüm hatası yapması bence kullanıcı kaynaklı bir durum...

Hangi çekim modunu, hangi ölçüm modunu kullandığınız ve ölçüm sisteminin nasıl çalıştığını bilmek irdelemek gerekir...

Pozlamayı makine kendine sunulduğu şekilde yapıp verir... Ufaktan örneklemek gerekirse;

3 ölçüm modunun da ölçüm biçimi farklıdır... Mesela bana göre istediğimiz ölçümü yapabileceğimiz en iyi mod spot ölçümdür...

Doğru yerden ölçüm alamazsak o da bi işe yaramaz tabiki ama yine de bu işe az çok aşina olanların rahat kıvıracağı bir olay...

Mesela ters ışık fotoğraflarında... Günbatımında Ters ışık karesi çekmek istiyorsun...

1.mod Spot ölçüm

Ölçümü eğer odakladığın nesneden alacaksan vay haline... Zaten karanlık olan nesneye göre ölçüm alırsan parıl parıl bir kare... Gökyüzü patlamış ve ters ışık kompozisyonu yalan olmuş...

Eğer ölçümü arkadaki ışık kaynağından alırsan yine vay haline... Bu sefer de kıpkırmızı koyu bir gökyüzü, odak nesne karanlıkta kaybolmaya yüz tutmuş ve kompozisyon yalan olmuş...

Doğru ölçüm bu tip karede şudur ki orta ışıklı bölge... (o bölgeyi sen seçeceksin, fotoğrafçı hislerinle)
Hem gökyüzü parlaklığını kaybetmez, hem odak cisim karanlıkta kaybolmaz...

o sebeple fotoğraf çekmek sadece nesneyi kişiyi vs. dikdörtgen içine yerleştirip deklanşöre basmak değildir...

Pentax mühendisleri boşuna "yeşil tuşu" ve "ae-l" tuşunu koymamışlar body üstüne... :D Kullanalım diye... :D

Diğer ölçüm yöntemlerinde durum şudur ki; aslında "yanlış ölçüm" dediğiniz olaya mahal veren durum budur...

Ortalama ölçüm değeri veren modlardır... 11 ölçüm noktasını da devreye sokup aslında ortalama idare edebilecek bir değer bulmayı amaçlar... Ama bize kompozisyonlarımızda doğru ışık değeri şarttır...

Makine o noktaya denk gelen ışık değerlerine göre DOĞRU ölçüm alır... Asıl YANLIŞLIK doğru ışığa o noktaları denk getirememektir... ;)

O yüzden ısrarla tavsiyem spot ölçüm modunda; 

doğru ölçümü al > ölçümü kilitle > kadrajı oluştur > netle > çek ;)
« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 15:40:54 Gönderen: fatihtekin88 »
İnstagram:  fatihtekin88

Pentax Sevgisi // 2x Lubitel 2 // Nikon d600 + BG // Nikon 24-85G VR // Nikon 50mm 1.8d // Nikon SB-900 // Slik f630 // 64-32 gb hafıza kartları

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
« Yanıtla #7 : 08 Ocak, 2014, 23:00:38 »
Cmos sensörleri uzun süredir kullanıyorum ancak CCD nin gücünü ve fotoğraf dengesini gerçekten gördüm Cmos sensörlerde pozlama telafisi yapmaya gerek kalmıyor. Çünkü sevgili sensör ve manyak hızlı işlemcimiz başarılı sonuçlar veriyor idi. Kısacası Cmos sensörde pozometreyi ve çalışma biçimini bilmemek size pek bir kayıp vermemektedir. Lakin bunlar deneyimdir ve ilk defa CCD sensör kullanan biri olarak sensör farkı ışık dengesini ve hassasiyetini hesap edemedim hala makinayı tanımaya çalışıyorum. Teşekkür ederim fatih yorumların için bugüne kadar cmos birşekilde beni telafi etmiş ccd kadar hassas bir sensörü daha derinlemesine incelemem gerektiğini ve pozometre üzerine yoğunlaşıp gerekirse sürekli ölçüm almak yerine kendi pratik formüllerimi çıkarmam gerektiğini anladım. Yorumlarını dikkate alacağım iyi forumlar :)

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 08 Ocak, 2014, 23:29:10 »

merhaba  hocam    şu bit olayını kısaca değinmek isterim.22 bit olması birşey değiştirmez siz 22 değil 80 bitte yapsanız raw 14 bit olduktan sonra gerisi hikaye kalır.yani ADC     sayısal bilgiyi RAW dosyasına kaydeder.RAW da sizin makineden alacağınız son noktadır.onun için bu satış ile ilgili rakamların gerçeği çok yansıtmadığını bilin derim.bende şu anda iki makinede mevcut.sadece zamanında bir efsane olan k 10 makineyle k5 i  aynı kefeye koymayın derim.devri bitmiş bir makinedir k 10 .(burdan kötü olduğu anlamı çıkmasın)ben şahsen k 5 gibi bir makinenin  hakkı ile kullanıldığında çok başarılı neticeler verdiğini düşünüyorum.ayrıca
fatih kardeşimin söylediği gibi makinede pozometre tuttuğunuz yere göre çok farklı neticeler verir.basit bir örnek vereyim.spot ölçüme alın gelinlikli bir bayana tutun enstantane kısalacaktır.damada yani koyu renkli kıyafet giymiş birine tutun değerin yükseldiğini göreceksiniz.velhasıl yukarda arkadaşlarında dediği gibi bence hiç bunlara takılmayın.çekebildiğiniz kadar foto çekin ve bize gözlerimize bayram ettirecek kareler hediye.edin.bu sitede caucissian ve memet çoban beyi bu sebeple hayranlıkla izlerim.foto çekmenin tadına sonuna kadar varıyorlar.gümüşhaneyi en kısa sürede bizlere tanıtmanız dileğiyle .saygılarımla.
« Son Düzenleme: 08 Ocak, 2014, 23:34:48 Gönderen: haldun31 »
Allah ne verdiyse:)

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
« Yanıtla #9 : 08 Ocak, 2014, 23:47:10 »

merhaba  hocam    şu bit olayını kısaca değinmek isterim.22 bit olması birşey değiştirmez siz 22 değil 80 bitte yapsanız raw 14 bit olduktan sonra gerisi hikaye kalır.yani ADC     sayısal bilgiyi RAW dosyasına kaydeder.RAW da sizin makineden alacağınız son noktadır.onun için bu satış ile ilgili rakamların gerçeği çok yansıtmadığını bilin derim.bende şu anda iki makinede mevcut.sadece zamanında bir efsane olan k 10 makineyle k5 i  aynı kefeye koymayın derim.devri bitmiş bir makinedir k 10 .(burdan kötü olduğu anlamı çıkmasın)ben şahsen k 5 gibi bir makinenin  hakkı ile kullanıldığında çok başarılı neticeler verdiğini düşünüyorum.ayrıca
fatih kardeşimin söylediği gibi makinede pozometre tuttuğunuz yere göre çok farklı neticeler verir.basit bir örnek vereyim.spot ölçüme alın gelinlikli bir bayana tutun enstantane kısalacaktır.damada yani koyu renkli kıyafet giymiş birine tutun değerin yükseldiğini göreceksiniz.velhasıl yukarda arkadaşlarında dediği gibi bence hiç bunlara takılmayın.çekebildiğiniz kadar foto çekin ve bize gözlerimize bayram ettirecek kareler hediye.edin.bu sitede caucissian ve memet çoban beyi bu sebeple hayranlıkla izlerim.foto çekmenin tadına sonuna kadar varıyorlar.gümüşhaneyi en kısa sürede bizlere tanıtmanız dileğiyle .saygılarımla.

Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim iş yoğunluğu nedeniyle pek forum yapamıyorum elimde yayınlanmayı bekleyen 20 bin poz var lakin bunları işlemeye zaman yok. 1 yıldır güncelleyemediğim portfoliom a eklenmesi gereken yığınla bilgi var ancak yine zaman fotoğraf çalışmaları ve grafik tasarım yaparken pek zaman bulamıyorum tabiki bu bahane olmasın facebook'dan yayına hızdan dolayı devam :) Müsait bir zamanda özellikle bir kaç ödüllü pozumu eleştiri kılıcından geçirmenizi isteyeceğim iyi forumlar :)

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 08 Ocak, 2014, 23:55:13 »
 bizde bir laf vardır tereciye tere satmak diye :)madem öyle işte satmaktan vazgeçtik :) sustuk ve güzel fotolarınızı bekliyoruz.naçizane arzum bir an önce şu sitenin artık bol bol foto paylaşılan site olması (bu lafım benim içinde geçerli ).canonturke takılır oldum :)sagolsunlar bizi yadırgamıyorlar pentaxımızla ama gıpta etmemek elde değil.hem ekipman konuşup hemde foto paylaşımı çok güzel.ps köşelerinde anlatım yapan mı ararsınız nasıl çekildi köşelerimi.ne bileyim sizin konuyuda çok dağıttık ama kusura bakmayın artık.saygılarımla
Allah ne verdiyse:)

Çevrimdışı Tuyuncu

• Üye
« Yanıtla #11 : 09 Ocak, 2014, 00:10:59 »
Problem değil PentaxTurk e olan sevgim fotoğraf paylaşımlarından çok teknik bilgi ve özelliklede kullanıcı yorumlarını takip etmektir. 500px ve 1x de başarılı fotoğrafçıların çektikleri fotoğrafları exifleri fotoğrafların çekim aşamalarını okumak fotoğraf takip etmek açısından daha verimli birazcık ingilizceye sahip olan arkadaşlarıma şiddetle öneririm fotoğrafçılığı geliştirmekte olan ve daha ileriyi görmek isteyenlere her gün 1-2 saat bahsi geçen fotoğrafların detaylı çalışmalarını öğrenmek için dahi ingilizce öğrenilir :)

KR sini satan bilgelere sorum var :) Neden K20d veya K10d aldınız?

Başlatan Drogo

Yanıt: 17
Gösterim: 20882
Son İleti 19 Ocak, 2012, 02:56:34
Gönderen: Drogo
Pentax K10D Türkçe Kullanım Kılavuzu

Başlatan Baha

Yanıt: 0
Gösterim: 15916
Son İleti 23 Ağustos, 2011, 00:57:39
Gönderen: Baha
Pentax K10D ile lenslerin test sonuçları