Gönderen Konu: k5 ile urun cekimi  (Okunma sayısı 21135 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: k5 ile urun cekimi
« Yanıtla #15 : 10 Haziran, 2012, 23:39:46 »
estagfirullah sukrucan hocam, zaten soruyu asil size ve vedip hocama sormustum tecrubelerinizden yararlanmak icin. ornek studyo cekimleri icin asagidaki linklere bir goz atin isterseniz:
http://www.cottonbox.com.tr/tr/urun-gruplarimiz/2012-yaz-koleksiyonu/saten-nevresim-takimlari.html
ben studyo ekipmanim olmadigindan ve daha sicak  bir ortam olmasi icin buna benzer fotolari dis ortamda cekmek istiyorum. bu konuda lutfen fikir ve goruslerinizi esirgemeyin
PentaxK5 PentaxD-bg2grip Pentax100-2.8macro Tamron17-50-2.8 Tamron70-200-2.8 Sigma150-500-5-6.3 Sigma50-1.4 SigmaEm140dg-Macroflash Manfrotto190xprob-468mgrc2
www.flickr.com/mehmetbilalcakmak

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #16 : 11 Haziran, 2012, 09:16:52 »
sayin metinerdemistanbul,
sorunuza bildigim kadariyla cevap vermeye calisayim
saat gibi urunlerde dediginiz gibi arka fona beyaz kagit yada karton koyarak ve bence flassiz cekim yapmalisiniz, tabi flastan kastiniz makinenin flasi degil de paraflassa ayri, makine flasi urun uzerinde patlama yapacaktir
Iki yandan sabit isiklandirma ve tripodla gecikmeli yada uzaktan kumandayla cekim, parlamayi onlemek icin de yanilmiyorsam circular polarize filtre kullanilabilir, ama gerek kalir mi bilemiyorum
lens olarak makro uygun olacaktir ama bunda da net alan derinligi problemi olabilir, diyaframi iyice acmak yeterli olur mu bilemiyorum, urun boyutu ve mesafeyle ilgili, denemek lazim
PentaxK5 PentaxD-bg2grip Pentax100-2.8macro Tamron17-50-2.8 Tamron70-200-2.8 Sigma150-500-5-6.3 Sigma50-1.4 SigmaEm140dg-Macroflash Manfrotto190xprob-468mgrc2

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 11 Haziran, 2012, 09:36:04 »

http://www.cottonbox.com.tr/tr/urun-gruplarimiz/2012-yaz-koleksiyonu/saten-nevresim-takimlari.html
ben studyo ekipmanim olmadigindan ve daha sicak  bir ortam olmasi icin buna benzer fotolari dis ortamda cekmek istiyorum. bu konuda lutfen fikir ve goruslerinizi esirgemeyin

Bu seferde yatak gibi kocaman bir objenin sıcak bir ortam olması için dışarda çekilmesi mantığını anlamadım ama verdiğiniz linkteki gibi fotoğrafların çekilmesi için APS-C bir makinada alan derinliğinden çok geniş açı kullanacağınız için bükülme problemleri daha çok problem olur gibi geliyor. Madem işe karıştım bir kere o zaman şunu öneriyorum, bize başarısızda olsa çekmek istediğiniz fotoğraflardan örnekler koyabilirseniz durum daha maddileşir ve sanırım o zaman bir çok kişi size yardımcı olabilir, yoksa örneksiz, afaki konuşmalarla size yardımcı olamayız gibime geliyor. Verdiğiniz örnek sayfasındakile  büyüklüğünde başarısızda olsa fotoğraflarınızı buraya yükleyebilirmisiniz?

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 11 Haziran, 2012, 09:50:25 »
tamam hocam ilk firsatta cekip yukleyeyim. fakat asil isim bu olmadigindan fotograflari yuklemem zaman alacak

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #19 : 11 Haziran, 2012, 10:01:44 »
tamam hocam ilk firsatta cekip yukleyeyim. fakat asil isim bu olmadigindan fotograflari yuklemem zaman alacak

Tamamdır, Photoshop (PS) bilmiyorsanız Irfanview gibi minik bir programla fotoğrafları uzun kenarı 800-900 pixel gibi boyutlandırırsanız herkese çok kolaylık olur. Bilen birinden irfanviewde bu boyutlandırma işini (resize) yapmayı 2 dakikada öğrenebilirsiniz, PS'de ise bilemediniz 5 dakikada.

Ama eğer bükülme problemi yaşarsanız listenizdeki lensleri K-5 veya PS filters ->lens correction opsiyonu otomatik olarak düzeltemez gibi geliyor, o zaman kendiniz elle düzeltmek zorunda kalacaksınız PS'de. PS'den kurtuluş yok.  ;D Aslında 18-55 kit lensiniz olsa K-5 otomatik düzeltebilirdi bükülmeyi. Belki birinden ödünç alabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 11 Haziran, 2012, 10:08:06 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 11 Haziran, 2012, 10:13:51 »
azcik biliyorum, lens correctioni bir kez denedim ama tam duzeltememistim
orta format makinelerde net alan derinligi daha mi fazla oluyor?

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 11 Haziran, 2012, 10:19:35 »
orta format makinelerde net alan derinligi daha mi fazla oluyor?

Yok tam tersi, aslında bu teknik konu derin, ama basitleştirirsek Full Format makinaların hepsinde (SLR veya orta format) aynıdır, APS-C'de ise Full Formatların 1.5 misli fazladır desek tam doğru olmasada yalan olmaz (crop oranında), amacınız yönünden bu konuda şanslısınız yani. Şimdi örnekleri bekliyoruz sanırım.
« Son Düzenleme: 11 Haziran, 2012, 12:01:28 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : 11 Haziran, 2012, 11:33:20 »
     Fotoğraf çekiminde her ekipman kaliteyi yükseltmek için bir faktör olsa bile, fotoğraf çekiminde kaliteyi yükselten yegane unsur ışık ve ışığı kullanmaktır. Işıklandırmada aslında gün ışığını taklit etmektir. Bunu tecrübelerinizde farkına varacaksınız.
     Dahili flaşı dolgu ışığı olarak kullanabilirsiniz. İç mekanda çekim yaparken çekeceğiniz ürünü pencereye yakın koyup, büyük ebetlı ürünlerde ters ışıkla durup flaş kullanırsanız, ışık oyunlarıyla daha dinamik görüntüler kaydadebilirsiniz. Gün ışığı ve flaş ışığı şiddetini birbirine yakın dengelemeniz lazım. Flaş ışığı fazla geliyor ise flaşın önüne beyaz kağıt koyup ışığı azaltabilirsiniz, flaş ışığı az geliyorsa "poz telafi" fonksiyonunu kullanınız. Pencere tarafında ışık patlaması dediğiniz durum olsada fotoğrafa dinamizm kazandırır.
     Mümkün olduğunca masrafsız çekim yapmanız için bazı çekim tekniklerini izah etmeye çalışıyorum. Paraflash veya tetikleyicilere para koymaya gerek yok. Birkaç flaş kullanmak istiyorsanız piyasada satılan normal ampul duyu ihtiva eden ve flaş ışığıyla tetiklenen 50-60TL civarında satılan "ampul flaşlar" mevcuttur, onları kullanmanızı tavsiye ederim.  Masa lambası veya seyyar bir duya taktığınızda flaşlı fotoğraf çekerken flaş tetiklenince hiç bir aparat olmadan kendiliğinden tetiklenir. Objeye yakın veya uzak tutarak ışık şiddetini dengeleyebilirsiniz.
     Masun hatalar yapın, ürünü daha dolgun gösterir. Fotoğrafta ufuk çizgisi hataları ve görüntüyü belli yerlerden kırpmayı bilinçli yapın. Yapmanız gereken tek şey, objektifi direk ve güçlü ışığa maruz bırakmamak olsun.
      Ufak ebetlı ürün çekimine örnek olur düşüncesiyle sitede yayınlamış olduğum tanıtım fotoğrafına bir göz atabilirsiniz. Evimin balkonunda tamamen doğal ışıkla çektiğim bu objektiflerden yatay durumda olanının sabit durması için sanki aksesuarmış gibi altına filtre koymak zorunda kalmıştım... Filtre aksesuar görevi yaptı. A4 beyaz kağıt üzerinde koyduğum bu objektiflerin çekimi için herhangi özel bir ekipman veya ışık kullanmadım.
     http://www.pentaxturk.com/forum/tools/50mmA2.jpg
Fotoğraf çekerken kadrajı tam kullanın, beğendiğiniz fotoğrafların benzerini çekmek için taklitten kaçmayın. Taklit yaparak kendi çekim tekniğinizi ve tarzınızı geliştirebilirsiniz. 
     Profesyonel ve ünlü fotoğrafçıların büyük çoğunluğu normal ekipmanı dışında, en çok compact makine kullandığını göraceksiniz, herşey ekipman değildir. Fotoğraf makineniz için en uygun lens firmanın gövde ile bereber piyasaya sunduğu kit lens olduğunu kabul etmemiz lazım...

« Son Düzenleme: 11 Haziran, 2012, 21:02:27 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : 27 Temmuz, 2012, 15:09:11 »
Nihayet ilk denemelerimi yaptim. Oncelikle foto koymami bekleyen Sukrucan ve Vedi hocamdan, sonra da forumdan elestiri rica ediyorum
Yanilmiyosam ilk foto tamron 17-50 2,8 ve nd filtre ile, digerleri sigma 50mm 1,4 ile cekildi

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 27 Temmuz, 2012, 15:20:42 »
      Fotoğraf kalitesi olarak çok güzel ..... Dizayn olarak yalnış.... Fon olarak bahçe olması dinamizmi azaltmış. Daha sade bir fon veya boş aydınlık oda olması uygundur. Direk güneş ışığı olması üründeki bazı kusurları gösterir. aydınlık gölge ortamda ürünün detayları daha fazla görülür.

abcde

• Ziyaretçi
« Yanıtla #25 : 27 Temmuz, 2012, 17:04:06 »
çekim yaptığınız saatin doğru olmadığı düşüncesindeyim.bazı kısımlarda güneşin fazla vurması yüzünden detaylar hiç belirgin değil
arka fon fazla karışık çektiğiniz ürünler ön plana çıkmamış malesef
bahçede çekim yapacaksanız kadraja sadece çimli bi ortamı alma olanağınız varsa daha güzel olur
ama bence üzerinde biraz daha çalışırsanız gayet güzel olacak :)

Çevrimdışı tasomaniax

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #26 : 31 Temmuz, 2012, 10:15:42 »
çekim yaptığınız saatin doğru olmadığı düşüncesindeyim.bazı kısımlarda güneşin fazla vurması yüzünden detaylar hiç belirgin değil
arka fon fazla karışık çektiğiniz ürünler ön plana çıkmamış malesef
bahçede çekim yapacaksanız kadraja sadece çimli bi ortamı alma olanağınız varsa daha güzel olur
ama bence üzerinde biraz daha çalışırsanız gayet güzel olacak :)
Dogru soyluyorsunuz. Burda yanlis saatte, yanlis urunler, yanlis kadrajda fotograflar var fakat amac sadece denemekti. Fotograf kalitesi olarak nasil birsey alabiliriz tatmin edici olur mu diye bi deneme yaptim. Mesai saati icinde yaptigimiz icin de mecburen isik uygun olmadi :)
Sukrucan hocam bilincli hatalar yapin yanlis da olsa bi ucundan baslayin demisti, bi ucundan basladik iste :) Yorum ve tavsiyeler icin tesekkurler, daha fazlasina ihtiyac var, diger arkadaslar da iyi kotu yorumda bulunursa sevinirim

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : 31 Temmuz, 2012, 21:00:17 »
Şimdi bir soruyla işe başlayayım, gündüz neden ay ve yıldızlar gözükmez? Nereye giderler? Cevabı aslında hep oradadırlar ama göremeyiz çünkü sabah gökyüzü ile yıldızlar arasında ışık farkı yeterli değildir yani kontrast yoktur o yüzden göremeyiz.

Şimdi her fotoğrafta olması gereken bir gökyüzü yani öndeki objeden farklı ama onu belirginleştirecek bir arka plan vede bir yıldız yani ön plan (burada yorgan) gerekmektedir.

Bu kontrast iki türlü olur 1-Işık ve/veya renk farkı 2-Konu olarak arka plan ön plan kontrastı.

Şimdi yatak olayına dönersek, insanlar iki türlü yatak isterler 1-Kışın sıcacık  2-Yazın püfür püfür rahat ve hep yumuşacık.

O yüzden yazın çayır çimen, dağ bayır arka plan olarak kullanılabilir ama arkada renk ve ışık kontrastı yaratılması lazımdır, bakın sizin resminizde aynı renk ve tonda beton, taş çiçek yığınları hem tonal olarak yatağa karışıyor hemde dikkat dağıtıyor, yani konu kontrastını bozuyor. Yazın bir çayır kullanırken bile ufuk çizgisi dikkati bozmayacak şekilde dikkatle seçilmeli ve en üstede püfür püfürlük havasını arttıracak bulutlar eklenmeli klasik olarak.

Kışın ise ısıtılmasa soğuk olacağı kesin bir taş mekan, içinde yanıp yanmadığı belirsiz bir şömine (Hemen cumburlop yatağa atlayıp ısınma ihtiyacı duygusu veren, şömine cayır cayır yanıyorsa yorganın altına girip terlemek istemeyiz), hafif sarıya kaçan klasik bir ortam, ama yine konu kontrastını bozacak en ufak bir obje veya renk-ton bile olmamalı, yorgan ve yatak arka planın önünde şakır şakır parlamalı.

(Örnek söylediğim arka planlar sadece reklamlardan gördüğümüz klasik fikirlerdir, siz dahada yaratıcı olabilirsiniz. mesela ben olsam arka plana içinde köpek balıkları veya masum balıkların  dolaştığı insanların yaz sıcağında dalmak isteyebileceği dev bir akvaryum koyardım, sanırım istanbulda var böyle bir akvaryum şimdi)

Umarım dediklerimi anlatabilmişimdir, gerekirse sorarsınız yine.

İyi çalışmalar.
« Son Düzenleme: 31 Temmuz, 2012, 21:09:38 Gönderen: cbaytan »

pentax k10d ve k20d arasında kaldım kullanım amacım portre ve manzara çekimi

Başlatan hs1409yb

Yanıt: 13
Gösterim: 17771
Son İleti 30 Mart, 2015, 19:37:23
Gönderen: hs1409yb
K7 ile gece yıldız çekimi

Başlatan aie52

Yanıt: 2
Gösterim: 5741