Gönderen Konu: Develi Sultan Sazlığından sonbahar görüntüleri  (Okunma sayısı 13408 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
Develi Sultan Sazlığından sonbahar görüntüleri
« : 13 Aralık, 2012, 15:59:36 »
9 aralık 2012 tarihinde bir gurup fotoğraf severle Sultan Sazlığı milli parkına gittik. Burası Türkiye'nin ve dünyanın , su kuşlarının yaşadığı ve konakladığı en önemli alanlardan biridir.Toplam alan 27.000 hektar iken, bölgedeki barajlara su drenajı için DSİ nin çalışmaları yüzünden bugün sulak alan kısmı 17.000 hektar kalmıştır.
Sultan sazlığı, nesli tehlike altında olan küçük karabatak, dikkuyruk ve yaz ördeği'nin ülkemizdeki önemli üreme alanından biridir. Alanda kuluçkaya yatan diğer önemli kuş türleri, alaca balıkçıl, kaşıkçı, bayağı aynak, boz ördek, kılıçgaga, macar ördeği, pasbaş patka, akça cılıbıt, büyük cılıbıt, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kız kuşu, gülen sumru, küçük sumru, bıyıklı sumru, bahri, küçük balaban, boz kaz, çamurcun, yeşilbaş, çıkrıkçın, elmabaş patka, sakarmeke, sumru, bağırtlak ve ak kuyruklu kız kuşu, karabaş martı, ince gagalı martı ve uzunbacak türlerinin yaşadığı bir alandır.

Ayrıca memeli türlerinden, kirpi, bataklık sivri faresi, yarasa, kurt, tilki, gelincik, alaca sansar, tavşan, kör fare, orman sıçanı, yüce dağ sıçanı, dağ sıçanı, koşar fare, su faresi, adi tarla faresi de bu alanda yaşamaktadır.

Bölgede 301 kuş türü tespit edilmiştir. Bunlardan 69 tür düzenli olarak, 18 tür ise olağan dışı hallerde burada kışlamakta veya göç sırasında uğramaktadır. Kuluçkaya yatan tür sayısı 119 dur. Göçmen kuşların da önemli bir mekanı olan bölgede en yoğun kuş miktarı eylül-ekim aylarında olmaktadır. Yaklaşık 1500 çift kuş kuluçkaya yatmaktadır. Bölgede bir yıl içinde 155.000 flamingonun konakladığı sayılabilmiştir. Toplamda yarım milyon kuşun burada konakladığı tespit edilmiştir.

Bölgede 1980 yılından beri av yasağı mevcuttur. Fakat günün erken saatlerinde bazı kuşlar, kaçak avcıların hedefi olmaktan hala kurtulmuş değildir. Bizim gezimiz sırasında bile birkaç el tüfek sesi duyduk.

Bölge insanı tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. 200-300 kadar köylü vatandaşın geçim kaynağı da saz kesiminden elde ettikleri gelirle olmaktadır. Kesilen sazların önemli bir kısmı ihraç edilmektedir.
Saz işiyle uğraşanlar, son zamanda Orman ve Maliye Bakanlıklarının  aldığı bir karardan şikayetçi oldular.İşçilerin kestiği sazları orman ürünü sayıp ton başına 100 TL vergi alındığından yakındılar.
Halbuki bu sazlar her yıl yeniden çıkan bitki türleri. Bir şekilde kesilip tazelenmeleri gerekiyor. Aksi taktirde eski sazlar ortamda çürüyerek kokuşacak, sonunda saha bataklığa dönüşecektir. Kuşları da yaşam alanları tehlikeye düşecektir. Yani aslında devletin bu köylülere üste para vermesi lazım. Ama kendilerini dinleyen olmamış.
Sazlar bu aylarda kesiliyor. Sular yer yer buz tutmuş. İşçiler yarı bellerine kadar suya girip bu dondurucu suda saz kesiyorlar.Bu problemlerini yetkililere iletmemizi rica ettiler. Biz de elimizden geleni yapacağımıza söz vererek bu çileli işçilerle vedalaştık.

Aralık ayında kışı orada konaklayan türlerin dışında pek kuş kalmıyor. Bizim ekipmanımız ve zamanımız da kuş çekimleri için yeterli değildi.
Daha çok saz işçilerini, gölü, sazları ve Erciyesi fotoğrafladık.

Kesilmiş sazlar ve Erciyes by yyildizkan, on Flickr

Erciyes ve saz yansımaları by yyildizkan, on Flickr

Sazlıkta yansıma by yyildizkan, on Flickr

Saz işçileri-1 by yyildizkan, on Flickr

Sazlıkta ısınmak by yyildizkan, on Flickr

İşçi, saz ve Erciyes by yyildizkan, on Flickr

Sazlıkta gün batarken-2 by yyildizkan, on Flickr

Sazlıkta gün batarken by yyildizkan, on Flickr

Saz işçileri by yyildizkan, on Flickr

Ahşap yol by yyildizkan, on Flickr

Kesilmiş sazlar ve Erciyes-2 by yyildizkan, on Flickr

Çadırda hayat by yyildizkan, on Flickr

Camdan bakış by yyildizkan, on Flickr

Çevrimdışı JoRDaN

• Üye
  • Hikmet SiR
    • Profili Görüntüle
    • Hikmet Sir Photography
Ynt: Develi Sultan Sazlığından sonbahar görüntüleri
« Yanıtla #1 : 13 Aralık, 2012, 16:26:16 »
Yunus abi paylaşım için ve fotoğraflar için eline sağlık. Ya vallahi imreniyorum bu tarz fotoğraf gezilerini. :) Hem eğlenceli hemde renkli geçiyor. Eve geldikten sonra da fotoğraflara bakıp mutlu olmak cabası. :) Çok hoş kareler.
Nikon D750
Nikon 24mm‑70mm ‑ F/2.8
Nikon 50mm - F/ 1.4
Nikon 70-200mm VR II - F/2.8

www.hikmetsir.com
Instagram: @hikmetsir

Çevrimiçi vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 13 Aralık, 2012, 16:44:22 »
   ("Develi Sultan Sazlığı"ndan sonbahar görüntüleri) yazısı ve fotoğraflarıyle mini belgesel gibi oldu elinize sağlık,,,

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
« Yanıtla #3 : 13 Aralık, 2012, 16:50:45 »
fotoğraflar 10 numara.çok başarılı bir iş çıkarmışsınız.zevkle izledim.
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 13 Aralık, 2012, 19:24:10 »
Yunus abi paylaşım için ve fotoğraflar için eline sağlık. Ya vallahi imreniyorum bu tarz fotoğraf gezilerini. :) Hem eğlenceli hemde renkli geçiyor. Eve geldikten sonra da fotoğraflara bakıp mutlu olmak cabası. :) Çok hoş kareler.
   ("Develi Sultan Sazlığı"ndan sonbahar görüntüleri) yazısı ve fotoğraflarıyle mini belgesel gibi oldu elinize sağlık,,,
fotoğraflar 10 numara.çok başarılı bir iş çıkarmışsınız.zevkle izledim.
Teşekkür ederim arkadaşlar...

Çevrimdışı PENTAX

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 13 Aralık, 2012, 22:01:44 »
Yunus Bey elinize sağlık çok güzel kareler ve anlatım.

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 13 Aralık, 2012, 22:54:21 »
Yunus Bey elinize sağlık çok güzel kareler ve anlatım.
Teşekkür ederim Mehmet..
Konuya ilgi çekmek için bu sayfa linkini facebook sayfamda ve mail gurubumla da paylaştım. Arkadaşlar sağolsunlar 3-4 saat içinde 90 civarında  bu topice giriş yapmış. Onlar pentaxtürk üyesi olmadıklarından burada yorum yapamıyorlar ama diğer paylaştığım ortamlarda olumlu yorumlarını alıyorum.Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.
Bir kayseri millet vekili arkadaşımıza da pentaxtürk linkini gönderdim. İşçilerin sorunlarıyla ilgileneceğini umuyorum.Buradan ona da selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

Çevrimdışı caucassian

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 14 Aralık, 2012, 13:47:48 »
çok güzel olmuş Yunus Hocam. bir kaç kere vakitsiz olarak ben de gitmiştim, fakat benim amacım sadece kuşlar olduğu için sizin gördüğünüz güzellikleri göremedim.
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 14 Aralık, 2012, 21:13:29 »
çok güzel olmuş Yunus Hocam. bir kaç kere vakitsiz olarak ben de gitmiştim, fakat benim amacım sadece kuşlar olduğu için sizin gördüğünüz güzellikleri göremedim.
Teşekkür ederim Murat.
Kısmet olursa ilkbaharda düzenliyeceğimiz geziye seni de aramızda görmekten memnun olurum.

Çevrimdışı caucassian

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 14 Aralık, 2012, 23:21:14 »
İnşallah Yunus Hocam. zevkle gelirim.
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 16 Aralık, 2012, 17:11:10 »
     Yunus abi ben bu tarz belgesel yada anı hangisi daha doğru olur bilemiyorum da bu tarz fotoğraflarını izlemekten keyif alıyorum. Belki ilerde bu fotoğrafların silinecek yüklediğin siteden. Bu nedenle ben ısrarla fotoğraflarını galeriye yüklemeni rica edecem ve bıkmadan bunu tekrar da edebilirim. :)

Farklı yörenin hayatı, sanırım ilgi çekici geliyor bana.
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 18 Aralık, 2012, 12:29:24 »
     Yunus abi ben bu tarz belgesel yada anı hangisi daha doğru olur bilemiyorum da bu tarz fotoğraflarını izlemekten keyif alıyorum. Belki ilerde bu fotoğrafların silinecek yüklediğin siteden. Bu nedenle ben ısrarla fotoğraflarını galeriye yüklemeni rica edecem ve bıkmadan bunu tekrar da edebilirim. :)

Farklı yörenin hayatı, sanırım ilgi çekici geliyor bana.
Bazıları farklı olmak üzere Sultan Sazlığından 15 fotoğraf yükledim Bahattin.
Galeriye yüklerken 2MB ın altına küçültmek gerekiyor. Biraz uğraştırıyor. Biz de Flickr dan aktarma yoluna gidiyoruz.
Galeriye de pek bakan yok gibi. Hatta bu başlığa bakanların çoğu da site dışı insanlar..Bana gelen maillerden biliyorum.
İyi veya kötü, birkaç arkadaşın dışında yorum yapan bile olmadı.

cemile

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : 20 Aralık, 2012, 13:55:15 »
Çok başarılı fotoğraflar. Keyifle izledim ellerinize sağlık...

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 20 Aralık, 2012, 20:24:23 »
Çok başarılı fotoğraflar. Keyifle izledim ellerinize sağlık...
Teşekkür ederim..

Sonbahar

Başlatan caucassian

Yanıt: 189
Gösterim: 83105
Son İleti 21 Ekim, 2014, 01:23:58
Gönderen: caucassian
Zamantı Vadisi-Kayseri-Develi

Başlatan caucassian

Yanıt: 12
Gösterim: 10597
Son İleti 01 Aralık, 2013, 23:50:56