Gönderen Konu: Netleme Halkası Takıldı  (Okunma sayısı 4425 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı execute

• Üye
  • Özgür Sinan Başer
    • Profili Görüntüle
Netleme Halkası Takıldı
« : 15 Temmuz, 2013, 18:26:17 »
Merhaba, bugün objektifimin netleme halkası bir noktadan sonra takılıyor ve ne kadar kuvvet uygularsam uygulayayım yerinden hareket etmiyor.
İlk başta ufak bir kuvvet uyguladım ve takıldığı noktadan ileri hareket ettirebildim, ama geri çevirdiğim zaman tekrar takıldı ve ne kadar kuvvet uygulasamda yakına netleme yapamıyorum.
İşin garibi normalde diyafram halkası biraz sertti ve bu yüzden A modunda kullanmıyordum. İlk takıldığında uyguladığım kuvvet sonucunda diyafram A modundan çıktı ve şimdi diyaframı eskisine göre biraz daha yumuşak geçişli hissediyorum.
Bu sıkıntı daha önce başına gelen var mı ve ne yapmam gerekir yorumlarınızı öğrenebilir miyim ?

Objektik SMC Pentax A 50mm F/2
« Son Düzenleme: 15 Temmuz, 2013, 21:15:53 Gönderen: execute »

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: Netleme Halkası Takıldı
« Yanıtla #1 : 15 Temmuz, 2013, 20:50:42 »
    Objektifinizin adını yazmış olsaydınız bu konuda deneyimi olan üyelerin yardımcı olacağını tahmin ediyorum. Ama ben objektifinizin Pentax-A olabileceğini tahmin ederek basit bir açıklama yapmak istiyorum. Objektif tanıtımlarında "basit bir bakımla uzun yıllar kullanılması" tabirini bazı modeller için kullanıyorum. Focus mekanizması içten konik vida yapılıdır. Sonsuz ve en yakın netleme noktalarında durak vidaları var, muhtemelen kullanımdan dolayı bu vidaların biri sökülerek tur atlamış olduğundan netleme ilgisiz yerdedir ve tekrar yerine dönememektedir. Objektifi önden itibaren ilk etapta filtre yuvası iç etrafındaki kadranı bastırarak çevirdiğinizde ikişer vidadan 6 vidanın sökmekle başlamanız gerekir. Deneyiminiz yok ise tamirciye götürmeniz gerekir. Diyafram halkasıyla alakası olmadığını bilmenizi isterim. Kuvvet uygularsanız durakları kırabilirsiniz. Tamiri basit ama objektifin içini tanımanız gerekir.

Çevrimdışı execute

• Üye
  • Özgür Sinan Başer
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 15 Temmuz, 2013, 21:12:56 »
Objektifi eklemeyi unutmuşum evet eğer düzenleme yapabiliyorsam hemen ilk mesaja da eklerim.
SMC Pentax A 50mm F/2

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 15 Temmuz, 2013, 21:40:07 »
       Focus kadranını focus mekanizmasına sıkıştıran vidalar gevşemiş, dışarıdan müdahale ile düzelmez, ön taraftan itibaren sökmeniz ve fokus kadranını sıkıştıran vidaları sıkmanız gerekir ama bu konuda tecrübeniz olması gerekir. Vidaları sıkmadan önce en zor olan focus ayarını yapıp vidaları sıkmak gerekir. Objektifin ön kısmında filtre vidası ile optikler arasında olan siyah kadranı bastırıp çevirerek ön vidalara erişebilirsiniz.
      Size tavsiyem İstanbul Sirkecide Altınhan zemin iç tarafta olan SUN ELEKTRONİK Sunay Beye götürürseniz ve zamanı var ise sanırım 15 dakikada yapar verir. 130-TL fiyatı olan objektiften az ücret alınacağından kimse yapmak istemeyebilir.   

Çevrimdışı execute

• Üye
  • Özgür Sinan Başer
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 15 Temmuz, 2013, 23:16:48 »
Teşekkür ederim Vedib bey çok açıklayıcı oldu yazdıklarınız. Sunay beyin yerini biliyorum bir ara yanına uğrarım.

Kendi portremi tripodla çekerken netleme sorunu

Başlatan happyprince

Yanıt: 8
Gösterim: 9282
Son İleti 01 Haziran, 2015, 14:35:29
Gönderen: happyprince
NETLEME VE ÖLÇÜMLER

Başlatan Uniquee_x3

Yanıt: 6
Gösterim: 5895
Son İleti 06 Şubat, 2016, 15:12:17
Gönderen: vedib