Gönderen Konu: Sigma Lens Kısaltmaları  (Okunma sayısı 5867 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Sigma Lens Kısaltmaları
« : 03 Kasım, 2013, 18:21:54 »
Değisik yerlerdeki ve ayrı zamanlarda Sigma lensler ile ilgili kısaltmaları tek başlıkta toplamak daha faydalı olacağını düşünüyorum. Objektif tanıtım yazılarında bu kısaltmalar ile açık hali ve ne anlama geldiği anlatılmıştır. Faydalı ve yol gösterici olabileceği düşüncesiyle SIGMA objektiflerdeki bazı kısaltmalar aşağıya çıkarılmıştır. Unutulmuş veya eksik kalmış kısaltmaların fotoğrafseverler tarafından tamamlanacağını ümit ediyorum.

DC = "Digital Compact"  Odak düzleminde 16X24mm. görüntü oluşturur. Crop sensörler için dizayn edilmiş; FF gövdelerde kullanıldığında köşelerde bozulma ve kararma olabilir.

DG = "Digital Grade"  Odak düzleminde 24X36mm. görüntü oluşturur. Full Frame sensörler için dizayn edilmiştir. Tüm DSLR gövdelerde kullanılabilir.

DN = "Dijital Neo" değiştirilebilir aynasız gövdeler için dizayn edilmiş objektif.

OS = "Optical Stabiliser" Optik dengeleyici, diğer bir deyişle titreşim engelleyici. (Sony ve Pentax için dizayn edilen versiyonlarında bu özellik yoktur.)

HSM = ‘Hypersonic Motor’ teriminin kısaltmasıdır. Vida sürücü mekanizması dışında Hypersonic Motor mekanizması ile işlev görür, daha hızlı ve sessiz focus işlevlidir. Pentax DSLR gövdelerde "Power Zoom" kontakt noktaları aracılığıyla çalışır.

EX = "Excellence" Zarif mükemmel anlamındadır. Son versiyon konforlu objektifler bu şekilde kodlanmıştır. Sigma firması 2013 yılına yeni seri objektiflere girdiğinden EX serisi terk edilmiştir.

IF = "Inner focus system " İçten odaklamalı objektif olduğu anlamındadır; fokus esnasında objektif ebedı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır.

DF = "Dual focus" çift focus sisteminde DSLR gövde AF modunda iken objektifin focus kadranına müdahaleye izin verir. Pentax objektiflerde “Quick Shift” yani odağı hızlı manuel kaydırma dediğimiz ve Pentax DSLR’nin fokus ayarını yaptıktan sonra manuel olarak elle metreye müdahale etmemize müsaade etmesi özelliğidir.

RF = "Rear focus" geri fokus anlamındadır. "IF" focus sistemin benzeridir. Çok geniş açılı objektiflerde arka optik elemanın hareketiyle metre ayarı yapılır.

ASP = "Aspherical" AL objektiflerin kenarları traşlanmış olarak dizayn edilmiş optik içerdiği anlamındadır. Optik düzlemde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik, görüntü kalitesi kenarlardada aynıdır, kenarlar normal objektiflere göre daha nettir.

APO = “Apochromatic lens” optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden optik eleman kullanılmıştır. Değisik dalga boyundaki renklerin aynı odak düzleminde kesişmesi sağlanmıştır.

AF = “auto focus”  fotoğraf makinesi tarafından otomatik metre “focus” mekanizması mevcuttur. İlk versiyon auto focus fotoğraf makinelerinde vida sürücü olarak tertibatı vardır.

UC = "Ultra-Compact"  objektifin asgari yapıda çok küçük olduğu anlamındadır.

UC II – UC III = “ II - III “Sözkonusu objektifin kaçıncı versiyon olduğunu belirtir ( 2.versiyon, 3.versiyon gibi)  objektifin bir önceki versiyonunun üzerine bazı güncellemeler yapıldığı anlamına gelmektedir.

HF = "Helical Focusing"  metre ayarı yapılırken ön eleman döner yapıda değildir. Yaprak parasoley ve polarize filtre vb. ön eleman sabit olduğundan kullanma kolaylığı vardır. Focus esnasında ön eleman sabittir, döner yapıda değildir.

FLD = “Flourite Low Dispersion"  objektifin optik diziliminde son derece yüksek ışık geçirgenliği ve düşük ışık dağılımlı optik cam eleman kullanıdığını ifade eder. Genellikle bu  tür bir yapı tele objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır.

DL = “Deluxe” filmli dönemin 24X36mm görüntü oluşturan konforlu objektif serisi

A = “Art series” (Sanat) 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi

C = “Contemporary series” (Modern Çağdaş Güncel) 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi

S = “Sports series”  Her türlü ortamda kullanılabilecek 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi

USB = "Universal Serial Bus" (Evrensel seri veri yolu) olarak bilgisayar bağlantısıdır.  Bir SIGMA Sanat, Modern Çağdaş veya Spor lensini SIGMA USB DOCK ile bir bilgisayara bağlayarak, fotoğrafçı kullanıcılar objektif ürün yazılımını güncelleyebilir ve odak konumunu ve diğer parametreleri ayarlayabilir. Söz konusu güncel objektifler  A, C ve S serisi objektiflerdir.
PENTAX UPC Kodu : 00-85126-87861-0

TCS = “Thermally Stable Composite” 2013 yılı son seri (A – C – S ) objektif modellerinde gövdedeki dahili metal parçaların ısıdan etkileşimini asgariye indirmiştir.

SLD = “Special Low Dispersion” özel düşük dağılımlı renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılmıştır.

CONV =  “APO Teleconverter EX” bu özellikteki objektifler “Sigma APO teleconverter” ile uyumlu çalışmakta ve auto focus işlevi görmektedir.

Macro = Yakın çekimler için dizayn edilmiş objektiflerdir. 1:1 oranında çekimler için dizayn edilmiş modeller makbul olsada, ticari anlamda 1:2 – 1:3 - 1:4 - 1:5 oranında çekimler için dizayn edilmiş objektiflere de macro deyimi kullanılmaktadır.

Zoom = Değişken odak yapısındaki objektifler bu şekilde etiketlenmaktadir.
« Son Düzenleme: 23 Haziran, 2017, 09:57:06 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı vedib

  • Teknik Danışman
  • Üye
  • *****
  • İleti: 2.563
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Hatay
Ynt: Sigma Lens Kısaltmaları
« Yanıtla #1 : 23 Haziran, 2017, 10:01:39 »
Değişik yerlerde yayınlanmış Sigma Objektif Kısaltmalarını bu konuda bulabilirsiniz. Kullanıcıların vakıf olduğu veya öğrenmek istedikleri kısaltmaları yazarsa listeye ekleyebiliriz.

 

Manuel lens alırken nelere bakılmalı?

Başlatan photo-pentax

Yanıt: 4
Gösterim: 10880
Son İleti 05 Mart, 2015, 15:49:25
Gönderen: ysf044
Ürün çekimi için lens hk.

Başlatan sercansokmen

Yanıt: 7
Gösterim: 6508
Son İleti 03 Mart, 2020, 09:36:55
Gönderen: sercansokmen
Kit Lens Hakkında Bilgiler

Başlatan JoRDaN

Yanıt: 1
Gösterim: 4289
Son İleti 20 Mart, 2012, 15:21:30
Gönderen: vedib
M42 lens kullanımı

Başlatan photo-pentax

Yanıt: 13
Gösterim: 15477
Son İleti 05 Nisan, 2014, 00:43:04
Gönderen: avcuzade
K-5 Lens Tavsiyesi

Başlatan hsntarik

Yanıt: 2
Gösterim: 4000
Son İleti 03 Temmuz, 2018, 17:48:53
Gönderen: hsntarik