Gönderen Konu: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim  (Okunma sayısı 4045 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« : 30 Temmuz, 2014, 13:43:57 »
Merhaba,
Bir tesadüfle ve deli cesaretiyle başladığım hatta Pentax'la bile tanışmama vesile olan ürün/ e-ticaret vs çekimlerinden, 2 senedir yaklaşık 5.000 adet yapmış birisi olarak,  Jordan (Hikmet) arkadaşımızın da vesilesiyle bir süredir paylaşmak istediğim bir yazı hazırladım. Konu açıkçası genel fotoğraf bilgilerinden çok farklı olmasa da ülkemizde işi yapanların (hepsi için pek bilen diyemeyeceğim) bilgiyi, tecrübeyi, hep kendine saklama çabasıyla sürekli birilerinin tekeli altında kalmış ve kendimi bildim bileli ''niye yapamayayım ki'' düsturuyla hareket ettiğimden, öğrenebildiklerimi önem sırasına göre şöyle sıralayabilirim.
1-Işık: Eğer doğru bir ışık sisteminiz varsa ve baskı olmayacaksa (internet satışı) inanın tüm DSLR'larla olduğu gibi RAW çekebilen, manuel ayarı olan tüm compact makinalarla da çekim yapılabilir.
a- gün ışığı: aslında hobi veya 3-5 ürün için ince perde arkasından gelen (difüzör) güneş ışığı yeterli olabilir, ama 200-300-1000 ürün için işin ortasında bulutun çekilmesini beklemek ya da akşam, gece, hafta sonu (part-time yapanlar için) bitmesi gerekenler için bir seçenek olduğunu düşünmüyorum.
b- tepe flaşı: özeelikle manuel olanlar, ışığın gücünü de ayarlamak mümkün olduğundan gayet iyi bir seçenektir, sadece birçok durumda ürünün her yönden detaylarını göstermek, gölgeleri ayarlayabilmek için tek flaş yetmez iki tane varsa ya da ödünç vs bulunabiliyorsa tamamdır. Bu arada Her ne kadar güneş de tek ışık kaynağı diyenler olsa da pencere büyüklüğü (120*180 softbox ne güzell), kuvveti duvarlardan yansıyanlar vs düşünüldüğünde fotoğraf için tek ışık kaynağı değildir.
c- ampül flaşlar: şahsen kullandığım ucuz ve şimdiye kadar sorunsuz bir yöntemdir. Bildiğiniz E27 ampül duylarına takılır, yurt dışından tanesi 15-20 dolarlara çuvalla var. Ayaklı masa lambaları (gece lambası) tarzı duylu lambalara takılarak ayar ve ayak derdinden de kurtulunur. Patlaması için bir flaş (optik tetikleyici) gerekir ama bu makinanızın tepe flaşı olmaz çünkü p-ttl modda flaşlar çekimden önce 2 bazen 3 kere ölçüm vs için patlar bizim ampül flaşlar pek akıllı olmadığından haydaaa diye dalarlar vazifeye. Ampül flaşların da kablolu patlayanları var ya da tepe flaşınızı M moduna getirirseniz tek patlar o zaman  senkron tamamlanır.
d- paraflaşlar: hiç girmiyorum diğerleriyle tüm odayı f:14 ve 1/180sn aydınlattım, o derece bir iş yapacaksanız sonrası derya deniz.
   Işığı süzmek (diffüz) :Still life yani ürünün kullanıldığı haldeki çekimi (yatak örtüsünün tüm yatak odası takımıyla ya da tabak kaşık takımının kurulu bir masayla vs) değil de yalın ürün çekimi yapılacaksa, ışığın dengeli, gölgeleri yumuşak ve gözle gördüğümüz gerçeğine yakın olması için ışık kaynağının önüne konulacak softbox'dan ziyade ürün çadırlarının daha etkili olduğunu hissettim hep, tabii benim gibi kuyum, taş, cam vs gibi cinnet şeylere daldıysanız cumburlop hem softbox hem ışık çadırı lazım desem yalan olmaz. Çay gibi arkadaşlar süzelim tortular canımızı sıkmasın.
   Zemin: Cinnetin sınırları ;) Çoğunlukla internet sitelerinde beyaz zemin kullanıldığını görmüşsünüzdür. Tabii kastedilen tam beyaz, yani beyaz gibi, değil RGB ile çalışıyorsanız değerler 255;255;255 (8 bit için), CMYK ile çalışıyorsanız değerler 0;0;0;0 olan beyazdan bahsediyoruz, hani lightroom'daki ''patlayan beyaz''dan.
    *Bunu elde etmenin 2 yolu var:
       - birincisi, photoshop'um iyidir, elim de hızlı hatta touchpen'im var keser çıkartırım ürünü ve hatta bazı işlerde işin sahibi sadece dekupeli PSD dosyalarını ister çeşitli uygulamalar için, mecbursanız başka (dekupe komple ayrı bir konudur öyle tek tıkla fala kesilmez, yumuşaklık değeri var, sonrasında  gerçeklik için gölge ister vs, ayrıca greenbox insanlar dışında pek iş görmez, zemine yerleştireceğiniz yeşil renk flaşla ürünün rengine etki eder) dersiniz kesip çıkarırsınız benim gibi (ah acemilik aaah) 450 adet ayakabıyı 3 gün çekim 8 gün dekupe yapmıştım, laptop yapıştı bedenime :)
     - İkincisi , biraz çekim sırasında dikkat, biraz lightroom, çekimde zemine beyaz birşey bularak başlayacağız, en iyi materyalin A2, A3 boyutlarında yüksek gramajlı resim kağıdı olduğunu düşünüyorum. Çekim çadırının (ürünlerin ve çadırın büyüklüğüne bağlı olarak) zemininden başlayıp yumuşakça kıvrılarak arka tavana kadar giderse tamamdır. Ürün de çok yansımalı veya cam değilse ki o ışıklandırma açıları epey değişik, klasik vesikalık olarak düşünmemek için bir sebep yok. Ürünler zeminde kuzu kuzu beklerken (tabii hangi pozisyonda görünmesini istediğinizi her ürün çeşidinde müşteri ile bir karara varıp öyle devam etmek lazım) ışıklarımızı sağdan ve soldan olmak üzere ürün yatay durumda ise  (tespih, incik boncuk, yüzük vs) 30-45 derece açılarla yukarıdan ürüne doğru , ürün dikeyse (şişe, heykel vs) önden 30-45 civarı açılarla ürüne doğru yönlendiriyoruz. Burada önemli mevzulardan birisi, ışığın (flaş) gücü ne kadar ayarlı olursa olsun çekim çadırına yapışık değil 20-30cm uzakta olması. Çekim sonrasında o LCD'de bembeyaz gördüğünüz rengin aslında GRi olduğunu göreceksin sakın şaşırma bu aynı zamanda sana tam beyaz ayarı yapabilmek için de bir fırsat, Tüm çekilenleri Lightroom (Bi daa LR diycem haa)'a import ettiğimizde, beyaz ayarı için kullanılan damlalığı o gri bölgeye dokununca (böylece lightroom'a diyoruz ki sen onu bunu bırak işte esas beyaz buna ona göre şeeet) beyaz ayarı ve renk tutarlılığı %90--93 civarı doğru oluyor. Böyle yapmamızın bir sebebi de her ne kadar flaşlar 5500 Kelvin (+,-20 vs) ışık verse de beyaz ayarı aynı zamanda lense de bağlıdır, hani şu günlük çekimlerde offf şu lensin renkleri bambaşka falan diyoruz ya kaplamalardan ötürü işleyiş tarzları farklı oluyor aslında çoğu zaman bayıldığımız renkler iş ticarete gelince (kumaş, yatak örtüsü falan meselesi var baskı makinesi ile bilgisayarın anlaşması için ICS renk kodları, 15.000USD monitörler falan işte %95 doğruluk yetmediği işler için , hatta bütün bunlara sahip olup kataloglara '' baskı rekleri ile gerçek renkler arasında farklılıklar'' bıdı bıdısı bundan yani hiç söylemedim sayın) doğru renkler olmadığından en azından beyaz dengesi ile üzerimize düşeni yapmış oluyoruz.
    Gelelim LR'da (neden LR çünkü benzer bir grupta tek fotoğrafta yaptığınız düzenlemeleri dilediğiniz sayıda fotoğrafa tek tıkla ya da 2  galiba uygulaması yani sync, senkron etmesi) diyeli tespih fotoğrafı çektiniz 137 adet, ışık vs için ilk 1-2 adet deneme sonrasında hah dediğiniz ilk fotoğrafı develop ederken cursoru o beyaz olması gereken gri bölgeye getirdiğinizde Histogram üzerinde RGB değerlerini % olarak göreceksiniz beyaz ayarını bu kısma göre yaptığımızdan bu 3 değer birbirinin aynı ya da max 1 farklı olması gerekir, bunlar nihayetinde %99-100 sınırına gelene kadar  TONE ADJUSTMENT'da önce EXPOSURE (RGB değerleri % 85 civarına kadar) sonra HIGHLIGHTS (yaklaşık (%90'a kadar) yükseltip sonra WHITES yükseltilerek zeminin komple beyaz olması sağlanır. Bu arada ürünün belirginliğinde olan değişiklikler SHADOWS ve BLACKS'le telafi edilir, verdiğim yüzdeler ürüne göre tabii ki oynayabilir aslolan ürünün karanlık olmadan ama zeminle karışmadan belirgin ve zeminin saf beyaz olmasıdır. Bu arada keskinliğe çok fazla abanmamanızı tavsiye ederim resize edilince veya baskıda ekrandaki keyfi vermiyor.
* tabi  ürün grupları sadece isimsel olarak benzer olduğu için yapılan bu ayaları seçtiklerinize SYNC ettikten sonra export etmeden önce histogramın üst köşesindeki oklar aktif (show highlight clip ve show blackclip) olacak şekilde fotolara bakıp gerekli 1-2 tık ince ayarı yeniden yapmamız gerekir.
  3- Lens: ürün çekimleri için ''macro'' ibaresi olan aslında 1:3 veya 1:4 macro yapan lenslerden Tamron 28-75'i keskinliği itibarı ile nispeten büyük (ayakkabı vs) ürünlerde kullandım ama toplamda 15*15 cm civarı veya daha küçük bir alanı kaplayan ürünlerde bu lensleri sadece internet satışı için kullanabileceğinizi baskıda kalite vermeyeceğini, büyütme lazım olmasa da mümkünse min 1:2 büyütmesi olan prime bir lens mümkün değilse 50mm bir prime ve tüp-körük tarzı bir mekanizma ile çekim yapmanın faydasını göreceğinizi söyleyebilirim. Zoom ve ''macro'' lenslerle cisimler lensi önünden 2-3 cm uzakta olacaklarından ışık ve perspektif olumsuz anlamda bozulacaktır.
Belki uzun oldu ama, her ne zaman, ne ürün hakkında ışık, açı, adet, yansıma (başlı başına bir konu, 2 cm yüzüge 4 adet yansıtıcı koymak çelik çaydanlıktan fotoğraf makinesini veya lensi kaçırmak felan filan) RAW işleme vs sorunlarınız olursa ÖM, MAiL bekleriz efendim
Selamlar Gökhan SOMUNCU
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #1 : 30 Temmuz, 2014, 13:52:41 »
Bunlar da küçültülmüş birkaç örnek
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #2 : 30 Temmuz, 2014, 15:24:49 »
Bu arada başlığı "sehven" video çekim tekniklerine açmışım "genel çekim tekniklerine" taşımak mümkün müdür?
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler

Çevrimdışı ogeday

  • Üye
  • ****
  • İleti: 174
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Çankırı
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #3 : 30 Temmuz, 2014, 15:49:47 »
Niyet ne güzel, akibet ne güzel, elinize sağlık gökhan bey, imzanızla gerçekten birebir örtüşmüş, emeğiniz için ve bilgi ve birikimlernizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
sonuç 10 numara bir yazı 10 numara bir paylaşım.
Pentaxturk boyun askısı  ;)

Pentax Sevgisi, çeşitli lens body ıvır zıvır.

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #4 : 30 Temmuz, 2014, 15:52:26 »
Valla bunlar deneyip yamulmaların ilk aklıma gelen sonuçları, aslında kim basar ne satılır bilmiyorum ama ürün çekimi üzerine okuyup denediklerim doğrular-palavralar üstüne fotoğraflı vs 70-100 sayfa kitap yazasım yok değil.
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler

Çevrimdışı halpaslan

  • Üye
  • *****
  • İleti: 583
  • Hevesli
    • Profili Görüntüle
    • Flickr
  • Şehir: İstanbul
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #5 : 30 Temmuz, 2014, 16:27:38 »
Bu konu altında focus stacking hakkında da paylaşım bekleriz :)

Çevrimdışı JoRDaN

  • Üye
  • *****
  • İleti: 1.421
  • Hikmet SiR
    • Profili Görüntüle
    • Hikmet Sir Photography
  • Şehir: Outside of Turkey
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #6 : 30 Temmuz, 2014, 23:10:25 »
Gökhan abi,

Yazı için eline sağlık. :) Baştan sona kadar okudum. Şimdi benim denemelere geçmem gerekecek. Edit işini şu anda hiç düşünmüyorum bile ilk başta set-up'ı kurayım aldığım sonuca göre bakalım. :) Herhangi bir sorum olursa seninle irtibata geçerim mutlaka. Çok sağol tekrardan.


İyi çalışmalar.

Hikmet
Nikon D750
Nikon 24mm‑70mm ‑ F/2.8
Nikon 50mm - F/ 1.4
Nikon 70-200mm VR II - F/2.8

www.hikmetsir.com
Instagram: @hikmetsir

Çevrimdışı gokhans

  • Üye
  • *****
  • İleti: 542
    • Profili Görüntüle
  • Şehir: Bursa
Ynt: Ürün fotoğraflama ile ilgili öğrendiklerim
« Yanıtla #7 : 30 Temmuz, 2014, 23:31:55 »
Tabii yazmaya gerek görmediğim ama şimdi aklıma gelen bişey var o da RAW çekim yapmak, nihayetinde dropbox ya da wetransfer 'le dosyaları gönderip işlemek için yardımcı olabilirim
Niyet iyi akibet iyi

Var işte bişeyler