Merhaba,
Genellikle makro fotoğraf ile ilgilendiğim için paylaşımlarım ve yorumlarım bu yönde oluyor. Ama her türlü ekipman ve tekniği denemek istediğim için bazen şansımı zorluyorum. Geçen gün yine çekmeceyi kurcalarken elime Çin malı ucuz bir büyüteç geçti. Fotoğraf makinasının icadına dönüp bunu lens olarak kullanmak ve nasıl sonuç veriyor görmek istedim. Büyüteç şöyle birşey:

Odaklama yapmak için yine eski usul bir körüğe gerek var. O yüzden büyüteci bir körüğün önüne tutarak aynaya döndüm ve kendi fotoğrafımı çektim.

1 liralık büyüteç'ten çok birşey beklememek lazım. Ama çekim yapılabiliyor, bunu görmüş oldum.
Sonrasında bu durum esas paylaşmak istediğim şeyi doğurdu. Madem büyüteç ile çekim yapılabiliyor, bunu kaliteli bir mercek ile yaparsak ne olur?
Mercek olarak elimdeki en kaliteli ürün makro çekimlerimde bolca kullandığım Raynox DCR-250 close-up eklentisi. Her türlü lensi makro lense çevirmesi ve kalite kaybı yaşatmaması ile meşhur. Benim de vazgeçemediğim bir ürün. Burada birçok arkadaşta da eminim vardır.
Ön tarafında 49mm filtre yuvası olduğu için ters bağlamak kolayıma geldi. Aynı şekilde körüğün önüne sadece ters Raynox olacak şekilde bir bağlantı yaptım ve bahçeye çıkıp kediler üzerinde denedim. Detaylı görülebilmesi için bu 3 fotoğrafı biraz büyükçe, 1600 piksel boyutta paylaştım.

Raynox beni çok şaşırttı. Krema gibi yumuşak bir bokeh, keskin odak ve (bazıları beğenmeyebilir) bir glow (parlama) efekti verdi. Son fotoğrafta kedinin arkasındaki sandalye kediye sadece yarım metre mesafede duruyor. Buna rağmen çok güzel erimiş. Portre çekimleri için benim zevkime çok uygun bir sonuç alınca fotoğrafları birkaç yerde paylaştım. Çok olumlu yorumlar aldım. Genelde çok şaşırdılar. Bu şekilde bir kullanım pek denenmemiş.
Elinde Raynox olan (ve olmayan) arkadaşlara buradan da bunu duyurmak istedim. $75 fiyata bir taşla iki kuş elde edebilirsiniz. Sizin denemelerinizi de görmekten mutluluk duyarım.
Bu arada başka şeylerle de denedim tabi. Mesela elimde eski Soligor +3 close-up filtre vardı. Bu değer 1000/3 = 333mm değerinde bir lense karşılık geliyor. Raynox da diyoptri 8 olduğu için 125mm şeklinde bir lens oluyor... Neyse Soligor'u bağlayabilmek için çift körük ve 3 parça uzatma tüpü gerekti. Ancak sonsuza netleme yapabildi.
Sonuç malesef berbat

Eh, denemiş olduk.