Makineyle ilgili tecrübelerimi de aktarmak istiyorum ki bu makineyi almak isteyenlere bir fikir olur..
Öncelikle makinenin tutuşu kullanımı falan gayet rahat, menüler anlaşılır..teknik detaylara girmek istemiyorum herkesin malumu diğer rakip firmaların aynı segmentteki ürünlerine göre teknik anlamda üstün bir makine..
Gerçi ele alındığında biraz ucuz hissi veriyor..bir k-5 veya k20d gibi pro havası yok..tabii bu güzel fotoğraflar çekmeye engel değil..Fotoğraf kalitesi gayet güzel..
Ben gerek compact makinemde gerek k50 de devamlı raw formatında çekerim. Birkaç forumda pentaxların raw kalitesinin iyi olmadığını ve makinenin ham dosyalara müdahale ettiğini okumuştum.Özellikle yüksek İso larda NR uyguladığı şeklinde yazıyordu.
Zaten ilk gol de bu kanattan geldi çünkü bunu birebir yaşadım..Yüksek İso denemedim ancak çektiğim ham dosyalar normalde soft olması gerekirken aşırı bir keskinlik var.silkypix programında mecburen keskinliği düşürmek zorunda kalıyorum..hatta renk doygunluğu, beyaz dengesi falan olması gerektiği gibi..Pentax, ben size neyi veriyorsam onu kullanacaksınız mı demek istiyor bilemiyorum..Hatta jpeg den raw dönüşüm özelliğini de kapattım ancak yine de birşey değişmedi...bu gerçekten rahatsız eden bir durum..
ikincisi pil meselesi, tam şarjlı pille normalde 410 foto çekilebileceği belirtilmiş ancak ben birkaç kez makinenin flaşını kullanmama rağmen 180 fotoğraf ancak çekebildim..Bu nedenle çantada her zaman yedek bir pil bulundurmak gerekli..
Bu iki konu Pentax K50 nin yumuşak karnı..
Sonuç olarak,
Noktası, virgülü beni ilgilendirmez ben fotoğraf çekeceğim diyen arkadaşlar bu makinede aradıklarını bazı dezavantajlarına rağmen fazlasıyla bulacaklar..
Diğer taraftan şahsi görüşüm, ham dosyalarla çalışmayı seven gerek profesyonel anlamda gerekse üst düzeydeki amatör kullanıcılar bu makineden, hatta en iyisi pentaxtan uzak durması en iyisi...