Gönderen Konu: Objektif çapı?  (Okunma sayısı 62506 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı PENTAX

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: Objektif çapı?
« Yanıtla #15 : 10 Ocak, 2012, 20:59:05 »
Yani?
sadece 72mm yetmiyor demek istedim abi...

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
    • gokhanakarsu - 05377238540
« Yanıtla #16 : 10 Ocak, 2012, 21:06:26 »
Vedii beyin açıklamalarını dikkatle okuyup anlamakta fayda var.
Filtre çapı büyük objektif daha iyi ışık alır savı çok doğru değildir.
Pentaxın Limited serisi lenslerin sanırım 31mm hariç hepsi de 49mm filtre çaplıdır.
Pankek tarzı üretim olan 40mm ve 21mm gibi lensler diğer büyük filtre çaplı birçok lensten ışığı çok daha fazla geçirirler.

sav değilki ustam bu fizikle alakalı bir durum.lensi bir huni gibi düşünürsek ne kadar açıksa o kadar rahat iş görür.ışığın kırılması ışığın enerjisini düşürmesine sebep olacaktır.ha ışık geçirgenliği için sadece filtre çapı veya objektif camının büyüklüğü tek etken değildir.lenslerin yapısıda çok önemli büyük camlı bir lensin mühendisliğiyle küçücük pankek tarzı lenslerin mühendisliği tabiki bir değil.benim söylediğim örneğin kit lensin ön camı daha büyük olsa ve ona göre dizayn edilse çok daha doğru ışık alacaktır.
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı REİS

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 10 Ocak, 2012, 21:42:57 »
Sanırım bu huni örneğiniz ses için geçerli. :)
Işık ne kadar az camdan ve ne kadar kırılmadan  düz giderse sensörde o kadar etkili oluyor.
Çünkü filtre çapı ne olursa olsun,hepsi aynı çapta bir mountdan içeri giriyor.
Burada önemli olan diyafram açıklığı..
« Son Düzenleme: 10 Ocak, 2012, 21:45:28 Gönderen: REÝS »

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 10 Ocak, 2012, 22:43:43 »
sadece 72mm yetmiyor demek istedim abi...

Yine anlamadım kusura bakma, 58'se 2 dolarlık 58-72mm adaptör alınacak o kadar, birde 72mm kapak tabii.... Yani aldığınız bütün lenslerinizi 72mm yapıyorsunuz kalıcı olarak, dışarıda adaptör bul/değiştir olmuyor.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #19 : 11 Ocak, 2012, 00:06:41 »
Sanırım bu huni örneğiniz ses için geçerli. :)
Işık ne kadar az camdan ve ne kadar kırılmadan  düz giderse sensörde o kadar etkili oluyor.
Çünkü filtre çapı ne olursa olsun,hepsi aynı çapta bir mountdan içeri giriyor.
Burada önemli olan diyafram açıklığı..

peki diyaframdan geçen ışık sensöre düştüğünde oluşan etkiyle objektifin ön camından geçen ışğın diyaframa düşme şekli arasında bir bağ kurduğumuzda ön cam çapının büyük olmasının bir avantaj sağladığını anlamış oluyoruz :) 
fotoğraf oluşurken ki yol haritası şöyle ışık -> ön mercek/diğer mercekler -> diyafrafram -> sensör ... tabi diyaframın etkisiyle bunun etkisi arasında büyük bir fark var ;) veya f1.2 lik bir 50 mm lensle f2 lik bir lensin ön mercek boyutları aynımı ? değil tabiki .

örnek:
http://farm5.staticflickr.com/4145/4953772175_a0a45651f8_b.jpg

+
nikon 1.4 vs 1.2
http://static.photo.net/attachments/bboard/00R/00RsYo-99969684.jpg
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 00:08:20 Gönderen: gokhanakarsu »
Pentax K-7/ Pentax 18-55WR / Olympus E-PL2 / 17mm f2.8 / Helios 77M-4 f1.8 + Helios 44 Silver / Konica Hexanon 52mm f1.8 / 25mm cctv

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 11 Ocak, 2012, 01:41:39 »
Yorum yapmak iyidir; yanlız bu "serbest atış" olursa bilgi kirliliği demektir. :)

Fizik kanunundan ibaret şeyler. Birer kanundur bunlar. Yani bana ona buna şuna yada markaya modele göre değişecek bilgiler değiller.

DH'den link verilmiş yukarda, fikir sunulan bir yermiş orası. Kalabalık bir portal, güzel.. Yanlız dediğim gibi serbest atış bilgi kirliliğinden öte birşey yaratmaz. Orda da bir kanun bilgiden, insanı tereddüt ettirecek yazılar yazılmış. :) Bence biri doğru açıklamayı oraya girsin ve bilgi kirliliği ortadan kalksın.

Doğrusu ne diye sorarsanız vedib yukarda yazmış. Alıntı yapmak bence yeterli. :) Filtre çapı ile objektif çapı terimleri birbirine benzer yargılar; karıştırılırsa apayrı sonuçlar çıkar. Karıştırmamalı. :)
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı Selim

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 11 Ocak, 2012, 08:21:05 »
bende acemice bir soru sordum sanmıştım dedim çok basit birşeydir halbuki oldukça karışıkmış mevzu.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #22 : 11 Ocak, 2012, 09:50:10 »
bende acemice bir soru sordum sanmıştım dedim çok basit birşeydir halbuki oldukça karışıkmış mevzu.

Aslında sorduğunuz soru çok basit, cevapları ise forumlarda bir işin nasıl karmaşık hale getirilebileceğine ve cevapların tam olarak okunmadığına dair iyi bir örnek.

Cevap şu: firma en ödeki merceğin büyüklüğüne göre ve lense takılabilecek filtreyide göz önüne alarak bir filtre vidası yuvası çapına karar verir hepsi bu kadar, orijinal parasoleyin şekline ise bu filtre yuvası design edildikten sonra karar verir vignetting yani köşelerde kararma yapmasın diye,  Bu çapın lens kalitesiyle, ışık dağılımıyla alakası yoktur. Firma aslında 49mm'lik bir çap uygulanabilecek lense 52mm'lik yuva yapabilirmi? Cevabı evet,

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : 11 Ocak, 2012, 12:48:41 »
Aslında sorduğunuz soru çok basit, cevapları ise forumlarda bir işin nasıl karmaşık hale getirilebileceğine ve cevapların tam olarak okunmadığına dair iyi bir örnek.

Cevap şu: firma en ödeki merceğin büyüklüğüne göre ve lense takılabilecek filtreyide göz önüne alarak bir filtre vidası yuvası çapına karar verir hepsi bu kadar, orijinal parasoleyin şekline ise bu filtre yuvası design edildikten sonra karar verir vignetting yani köşelerde kararma yapmasın diye,  Bu çapın lens kalitesiyle, ışık dağılımıyla alakası yoktur. Firma aslında 49mm'lik bir çap uygulanabilecek lense 52mm'lik yuva yapabilirmi? Cevabı evet,

evet kesinlikle doğru mesela canon 58mm çapa sahip ama ön mercek camı pentaxla aynı boyutta neredeyse filtre çapı önemli değil ama ön mercek camı önemlidir.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 11 Ocak, 2012, 13:47:37 »
Yorum yapmak iyidir; yanlız bu "serbest atış" olursa bilgi kirliliği demektir. :)

Fizik kanunundan ibaret şeyler. Birer kanundur bunlar. Yani bana ona buna şuna yada markaya modele göre değişecek bilgiler değiller.

DH'den link verilmiş yukarda, fikir sunulan bir yermiş orası. Kalabalık bir portal, güzel.. Yanlız dediğim gibi serbest atış bilgi kirliliğinden öte birşey yaratmaz. Orda da bir kanun bilgiden, insanı tereddüt ettirecek yazılar yazılmış. :) Bence biri doğru açıklamayı oraya girsin ve bilgi kirliliği ortadan kalksın.

Doğrusu ne diye sorarsanız vedib yukarda yazmış. Alıntı yapmak bence yeterli. :) Filtre çapı ile objektif çapı terimleri birbirine benzer yargılar; karıştırılırsa apayrı sonuçlar çıkar. Karıştırmamalı. :)

aslında filtre çapı derken insanların baktığı nokta objetkif ön merceği olarak algılanıyor.buda yorumlarken dikkatsizliğe neden olabiliyor.DH deki yorumlarda çok kirlilik yaratmıyor bence doğru sonuca ulaşmak için bence faydalı bilgiler...

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #25 : 11 Ocak, 2012, 14:15:38 »
evet kesinlikle doğru mesela canon 58mm çapa sahip ama ön mercek camı pentaxla aynı boyutta neredeyse filtre çapı önemli değil ama ön mercek camı önemlidir.

Bahsettiğiniz Canon'la Pentax'ın sensör boyutları aynıysa anlaştık demektir. Değilse o zaman efektif objektif odak uzunluğu değişik demektir, ışığın girdiği açılar farklıdır o zaman daha geniş bir filtre tercih etmiş olabilirler. Efektif odak uzunluğu derken Pentax APS-C dir 1.5'la çarpmamız lazım 18-55mm olur size  27x83mm. yani şunu demek istiyorum 20mm'lk bir lenste 27mmlik bir lense oranla daha büyük bir filtre çapı kullanılması gerekir, çünkü lensin içine giren ışık sağdan soldan yukardan daha geniş açılardan girecektir. Bunu filtre yuvasını daha derin veya daha kısa yaparakta halletmeye çalışır firmalar. Mesela benim Canon film 20mm objektifimin filtre diş yuvasında 1-2 diş ya vardı ya yoktu, çok kısaydı filtre yuvası haliyle.
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 14:20:18 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #26 : 11 Ocak, 2012, 14:21:11 »
tamam ustam bende aynısını diyorum mesela 28-70 bir lenste 70 mm de çapı 58 olanmı iyidir 67 olan mı ?

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #27 : 11 Ocak, 2012, 14:29:44 »
tamam ustam bende aynısını diyorum mesela 28-70 bir lenste 70 mm de çapı 58 olanmı iyidir 67 olan mı ?

Hmm. Sorularınıza sorularla cevap vermek zorundayım,

1-İyidir derken neyin iyiliğini kastediyorsunuz?
2-70mm'de çapı 58mm ne demektir onuda anlamadım, filtre çapı odak uzunluğunu değiştirirken değişmezki, bilgi karmaşası doğdu bende..

Konuşurken doğal olarak maksimum f değeri aynı olan lenslerden konuşmak zorundayız çünkü f değeri değişirse bu sefer içeri girmesi gereken ışığın açısı değişmek zorunda. f/5.6 ile f/2.8 lenslerin kullandığı içeri giren ışık açıları arasında dağlar kadar fark vardır.

Çevrimdışı gokhanakarsu

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #28 : 11 Ocak, 2012, 14:36:45 »
abi şöyle yani elimizde iki lens var

biri 28-70 f2.8 ön çap 67 mm
diğeri 28-70 f2.8 ön çap 58 mm

bunlardan hangisi daha doğru ışık alır.tabiki üsteki diyemezmiyiz.diyafram ve sonraki kısımları düşünmeyelim diğer kısımlar hep standart aynı var sayalım ışığı alma açısından düşündüğümüzde çapı büyük olan daha verimli ışık alacaktır. aynı şeyleri söylüyoruz gibime geliyor ama terimleri anlatırken kullanılan kelime boşluğu karmaşaya neden oluyor :D

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #29 : 11 Ocak, 2012, 15:05:06 »
abi şöyle yani elimizde iki lens var

biri 28-70 f2.8 ön çap 67 mm
diğeri 28-70 f2.8 ön çap 58 mm

bunlardan hangisi daha doğru ışık alır.tabiki üsteki diyemezmiyiz.diyafram ve sonraki kısımları düşünmeyelim diğer kısımlar hep standart aynı var sayalım ışığı alma açısından düşündüğümüzde çapı büyük olan daha verimli ışık alacaktır. aynı şeyleri söylüyoruz gibime geliyor ama terimleri anlatırken kullanılan kelime boşluğu karmaşaya neden oluyor :D

Hayır, diyemeyiz ikiside aynı ışığı alır, ben size neden filtre çaplarının farklı olabileceğine dair iki ihtimal vereyim, ikisinden biri veya her ikiside doğru olabilir, lens gövdesinin plastik veya metal olması yani dayanıklılığıda vb diğer faktörler veya aklımıza gelmeyen diğer faktörlerde olabilir.

1-Lensin önüne şatafatlı marka yazmak.
2-Firmanın ürettiği (67mm) filtrelerin kalınlıklarının fazla olması, kullanıcılar firmanın orijinal filtrelerini kullanırken vignetting yapma ihtimalini fazla olması, o zaman firmaya derlerki bak Nikon lenste Nikon filtre kullandım vigneting yaptı, bunu dedirtmemek için. İhtimalleri arttırayım

3-Yahu bu adamlar kalın filtre kullanırlar (slim yani ince filtreler daima daha pahalıdırlar) biz bunlara bir kıyak yapalım marjları geniş tutalım düşüncesi gibi v.b v.b. bir sürü faktör olabilir.

Yoksa niye daha verimli ışık alsın 67mm filtre çapı olan? Almaz.
« Son Düzenleme: 11 Ocak, 2012, 15:15:20 Gönderen: cbaytan »

Eskişehirde sensör temizliği ve objektif bakımı

Başlatan takezo

Yanıt: 4
Gösterim: 5465
Son İleti 01 Şubat, 2016, 14:55:50
Gönderen: aghytn
geniş açı objektif seçim kararsızlığım

Başlatan burkkan

Yanıt: 14
Gösterim: 12891
Son İleti 05 Temmuz, 2012, 09:45:56