Gönderen Konu: MC JUPITER-9 1:2 85mm  (Okunma sayısı 10974 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
MC JUPITER-9 1:2 85mm
« : 07 Şubat, 2012, 13:27:32 »
Burada orijinal M42 adaptörü kullanımı ve iki diyafram halkalı sovyet preset lenslerin nasıl çalıştığı konularını çok güzel öğretiyor. Yanlız benim tavsiyem lensi makinaya takmadan önce adaptörü önce lense takıp ikisini birlikte makinaya takmak. Lensi çıkarırken is %99 adaptör makinada takılı kalır, Pentax olanları makinadan kolayca çıkıyor, orijinal olmayanların ise bazılarına çıkarabilmek için ter döktürdüğünü okudum.

Ayrıca benim beğenime göre 85mm Jupiter 9 lensi özellikle f/2'de idealleşen (yumuşak ve iyi bokeh) portre lensidir, onuda burda görüyoruz.

Uyarı: benim Jupiter 9 hakkındaki bilgilerim internette yaptığım araştırmadan 2. el bilgidir, yanlız çok araştırdım, bu konuda lensi alabilecek kadar eminim. Side bu lensi düşünürseniz seri numaralarını ve hangilerinin kaplamalı olup olmadığını araştırınız.

Edit: Sovyet lensleri ile ilgili pentaxforumsdaki tartışma ve örnekler sayfası burada:

http://www.pentaxforums.com/forums/lens-clubs/31430-soviet-lenses-club.html
« Son Düzenleme: 02 Ekim, 2013, 00:29:23 Gönderen: bFeeL »

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: M42 Adaptörü Kullanımı, İyi Portre Lensi Jupiter 9 ile
« Yanıtla #1 : 07 Şubat, 2012, 15:30:12 »
           M42 (Metrik 42) Objektifler  yapı itibariyle imal yıllarına göre diyafram bazında bazı değişikliklere uğramış olduklarından bunları tanıdıktan sonra kullanmakta fayda vardır. Vizörden görüntüyü izlemek ve fokus ayarını yapmak, en açık diyafram değerinde daha uygundur. Bunu göz önünde bulundurarak aşağıdaki  objektifleri tanımakta fayda vardır.
1)  İlk nesil M42 objektiflerin diyaframları ; diyafram kadranı dışında hükmeden herhangi bir aparatları yoktur. Diyafram kadranını hangi değerde bırakırsanız ; diyafram o değerdedir.  SLR veya DSLR gövdelerde kullanırken en açık değerde metre ayarını yaptıktan sonra uygun diyafram değerine getirilip fotoğraf kaydedilir.
2) İkinci nesil M42 objektiflerin diyaframları; diyafram kadranı dışında “O” open ve “C” closed  sekmelerinin mevcut olduğu bir kadran mevcuttur. “C” konumunda iken diyafram ayarı ve pozlama değerleri  yapıldıktan sonra, “O” konumuna getirilerek fokus ayarı yapıldıktan sonra tekrar  “C” konumuna getirilip fotoğraf kaydedilir.
3) Üçüncü nesil M42 objektiflerin diyaframları; diyafram kadranı dışında objektifin gerisinde  M/A  sekmesi  mevcuttur.  “M” manuel sekmesinde pozlama ölçümleri yapıldıktan sonra, “A” auto sekmesine getirilip fokus ayarından sonra  tekrar “M” manuel sekmesine getirilip fotoğraf keydedilir.
4) Son nesil M42 objektiflerin diyafram kadranından başka ; objektifin arkasında bir çıkıntı pimi mevcuttur. Fotoğraf çekileceği  anda fotoğraf makinesindeki aparat bu pimi içeri iterek uygun diyaframa getirir. Fakat DSLR gövdeler için tasarlanmadığı için kullanıcılar çıkıntı pimi içeri iterek yapiştırıcı ile veya değişik müdahalelerle pimi etkisiz hale getirmekte; ilk nesil objektif yapısına getirmektedirler.
       Eğer özel bir yapı veye özel bir konumu yok ise Pentax K bayonet objektif kullanmanızı öneririm. Kendinizi heba etmeye değmez.

Not: Görüntüsünü izlediğiniz objektif  "JUPITER-9  2/85 " ikinci kategoriye giren objektiflerdendir.
« Son Düzenleme: 08 Temmuz, 2015, 10:30:12 Gönderen: vedib »

abcde

• Ziyaretçi
Ynt: M42 Adaptörü Kullanımı, İyi Portre Lensi Jupiter 9 ile
« Yanıtla #2 : 07 Şubat, 2012, 16:19:46 »
m42 lensler bazı durumlarda pk bayonet lenslerin önüne geçer ama her kullanıcının bulaşmamasında fayda var.vedib abinin bahsettiği gibi kendinizi heba etmeye birçok durumda değmez :)
m42 lerin dezavantajları vardır.en büyük dezavantajı f8 den sonra zor focuslama,vizör kararması,adaptör tak çıkar derdidir.bu 3 zorluk birçok kullanıcıyı sıkar.
ama bazı m42 lensler vardır ki pk bayonet manuellerin önüne geçer kaliteleriyle.birde kalitesiz olupta fiyatları ve bulunabilirlikleriyle pentax lenslerin önüne geçen m42 ler vardır.bunlarda başı j9 85mm f2.0 çeker kanısındayım.
ben preset tasarımlı m42 leri  kullanım olarak çok seviyorum ve m42 alacak arkadaşların bu tasarıma lens alırken kriter olarak dikkat etmelerini tavsiye ederim.ayrıca m42 lenslerin birçoğu bol bıçaklı olup kendilerine has bokehleri vardır

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
jupiter 85 mm
« Yanıtla #3 : 16 Eylül, 2013, 19:12:02 »
bir arkadaşı çekmiştim.paylaşayım dedim
Allah ne verdiyse:)

Çevrimdışı caucassian

• Üye
    • Profili Görüntüle
Ynt: jupiter 85 mm
« Yanıtla #4 : 16 Eylül, 2013, 19:52:43 »
şu lensin verdiği bokehe hasta oluyorum. eline sağlık Haldun Abi. görüşemedik bu sene :(
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
MC JUPITER-9 2/85
« Yanıtla #5 : 16 Eylül, 2013, 20:26:48 »

Etiket tam adı "MC JUPITER-9 2/85" Rus malı olan objektif Zeiss firmasının optik dizaynını kapsar. Bayonet yapısı M42 (Metrik 42mm) oluşu tek kusurudur diyebiliriz. M39 yapıda mevcut olsa da yaygın olarak M42 bayonet yapısındadır. Portre için tüm kullanıcıların tavsiye ettiği bir objektiftir. Alışkın olmayanlar için diyafram kullanma zorluğu var.
    Optik iç parlamayı önleyici "MC" çoklu kaplamalı olduğu gibi; kaplamalı olmayan versiyonu da var, meraklısının bilgisine...
                                http://www.zenit-camera.com/jupiter_9_lens-pentax.htm

« Son Düzenleme: 23 Eylül, 2017, 11:14:16 Gönderen: vedib »

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 16 Eylül, 2013, 20:29:58 »
şu lensin verdiği bokehe hasta oluyorum. eline sağlık Haldun Abi. görüşemedik bu sene :(
murat kardeşim yurtdışına çıkışım herşeyi allak bullak etti.birde cenazemiz vardı döünüşte.nasip diyelim.bahayla hatayda görüşemedik.ankarada bir araya geldik.anlıyacağın bu yaz biraz farklı geçti.sağlık olsun.

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 16 Eylül, 2013, 20:31:20 »
vedi bey ben bu lensi aldığımda bayoneti k mounta çevrilmişti.yani şanslıyım o konuda :)bilgi için çok tşk ederim.saygılarımla

Çevrimdışı caucassian

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 16 Eylül, 2013, 20:51:24 »
Başın sağolsun Haldun Abi.
Anadan Babadan Atadan Köylüyüm.

Çevrimdışı haldun31

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 17 Eylül, 2013, 11:39:32 »
dostlar sağolsun murat kardeşim.

Çevrimdışı vedib

• Teknik Danışman
  • Üye
    • Profili Görüntüle
MC JUPITER-9 1:2 85mm
« Yanıtla #10 : 01 Ekim, 2013, 10:29:24 »
      MC JUPITER-9 1:2 85mm objektif her ne kadar optik kalitesi güzel olsa da diyafram açısından kullanma zorluğu olduğundan kullanma alışkanlığı olmayan fotoğrafseverlere tavsiye etmem. Portre ve obje çekimlerinde çok başarılı ve çok kaliteli görüntü veren bir yapısı vardır. Objektif üzerinde diyafram halkası dışında, diyaframı açık kapamaya yarayan ikinci bir diyafram halkası vardır. Bu bahsettiğimiz açma-kapama halkası ile SLR ve DSLR gövdelerde netlik ayarı yapıldıktan sonra kapatılarak ayarlanmış olan diyafram konumuna getirilip fotoğraf çekilir. Bu arada Pentax DSLR gövde "M" çekim modunda “yeşil tuş” aracılığı ile pozlama ölçümü yapılmaktadır.
     Bu kadar teferruat alışkanlığı olmayan kullanıcı için zorluk olduğu gibi çogu zaman yalnış pozlama ile fotoğraf çekilmesi söz konusu olmaktadır.

Super-Multi-Coated TAKUMAR/Auto-Takumar 85mm F1.8

Başlatan halpaslan

Yanıt: 8
Gösterim: 9698
Son İleti 24 Kasım, 2014, 11:49:20
Gönderen: fgpinarli
hangi jüpiter

Başlatan burkkan

Yanıt: 10
Gösterim: 9015
Son İleti 18 Nisan, 2017, 16:19:02
Gönderen: burkkan