Gönderen Konu: Önerilen/En iyi ayarlar..?  (Okunma sayısı 9431 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ALPeeR

• Üye
  • *
  • Acemi Pentaxçı
    • Profili Görüntüle
Önerilen/En iyi ayarlar..?
« : 25 Mayıs, 2012, 10:57:48 »
Merhaba arkadaşlar,

Ben de yaklaşık 1 aydır Pentax kullanıcısıyım. Uzun araştırmalarım sonucu başlangıç seviyesi için en çok tavsiye edilen K-r modelini aldım. Makineyi aldığım gibi kullanmaya başladım, ben kullanarak, karıştırarak öğrenmeyi sevenlerdenim :) Ara ara kullanma klavuzunu okuyorum ancak hala hiçbir fikrimin olmadığı, nasıl ayarlamam gerektiğini bilmediğim opsiyonlar var. Pentax'ın yabancı forumlarında bu tip başlıklar olduğunu gördüm ama bizim forumda göremedim. Bizim diyorum çünkü ben de bu forumun müdavimlerinden olacağım artık diye sahiplendim hemen :)

Mesela auto iso? awb? genişletilmiş hassasiyet? noise reduction? AF-S? vs. vs.... gibi opsiyonları nerede nasıl kullanmayı tavsiye edersiniz? Şartlara göre değiştirmek gerekebilir ama genel kabul görmüş ayarlar mutlaka vardır diye düşünüyorum. Ustalar bu ayarlar konusunda özellikle C sekmesindeki opsiyonlar konusunda tecrübelerini ve tavsiyelerini paylaşırlarsa hepimiz için faydalı olacaktır diye umuyorum.

Şimdiden tanıştığıma memnun oldum sizlerle...

Pentax K-r + 18-55mm
Ben kit lensten, kit lens benden illallah edene kadar :))

Çevrimdışı soneryen

• Üye
  • I Love Pentax'ın her türlüsü
    • Profili Görüntüle
Ynt: Önerilen/En iyi ayarlar..?
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs, 2012, 11:27:11 »
Merhaba ilk önce forumumuza hoşgeldiniz sefalar getirdiniz?

Şunu hemen belirtmem gerekirse genel kabul görmüş kurallar. sadece kompozisyonda, kadraj yerleşiminde vardır ki onlar bile zaman zaman aşılarak daha güzel sonuçlara gidilebilir. Makine üzerinde genel kabul görmüş kural yoktur. Zaten bunun için D-SLR makineleri kullanılırız. Her konuya göre, diyafram değeri, her koşulda ensantane değeri değişebilir. Zaten WB'ye mutlaka önem vermeniz gerekmektedir. Gün ışığında makinenize Tungsteen (Lamba)'de çekiyorum diye set ederseniz mavimtrak bir fotoğarfınız olacaktır.

Sonuç olarak, bunları burada anlatmak zordur. Bunları öğrenmek için mutlaka bir eğitime gitmeli veya bilen kişiler ile workshoplara çıkıp öğrenmelidir. Bol bol fotoğraf çekip, çekilmiş fotoğrafları izlemeli, exif bilgilerini okumalı ve değerlendirmeler yapmalısınız.

Ben size daha net yardımcı olabilmek adına aşağıdaki linkleri paylaşıyorum. Bu rakamlar çok değildir, kesinlikle tavsiye ederim. Paranızın hakkını mutlaka alırsınız.

http://www.markapon.com/firsat/erc-atolye-fotograf/10769

http://www.markapon.com/firsat/taksim-rota-temel-fotografcilik/10377

Pentax K20D / D-BG2 Battery Grip / Pentax SMC-DA 16-45 mm
Pentax SMC-A 50mm F/1.7 - Pentax SMC-A 50mm F/2.0
Pentax SMC-M 100mm F/2.8 - Pentax SMC-M 100mm F/4.0 Macro - Pentax SMC-M 50mm F/4.0 Macro
Pentax SMC-M 40mm F/2.8
SMC PENTAX-DA 40mm F2.8 Limited - SMC PENTAX-DA 70mm F2.4 Limited
SMC PENTAX-DA 55-300mm F4-5.8 ED
SMC PENTAX-K 200mm F/4.0
SMC PENTAX-M 80-200mm F/4.5
SMC PENTAX-M 75-150mm F/4 - SMC PENTAX-A 35-70mm F/3.5-4.5

Çevrimdışı ALPeeR

• Üye
  • *
  • Acemi Pentaxçı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 25 Mayıs, 2012, 11:43:40 »
Teşekkür ederim tavsiyeniz için değerlendireceğim bu önerinizi ancak benim sormak istediğim aslında bu şekilde bir beklentide değildi. Ben mesela makinenin iso hassasiyetinin genişletilebildiğini ve normalde K-r'de 200 ile başlayan iso'nun 100 ile başlamasının sağlanabileceğini forumdaki bir konuda gezerken gördüm. Veya iso'nun auto seçilerek benim gibi yeni başlamış kişiler için çok faydalı bir opsiyonun varlığını da yine bir konuda başka bir şey ararken rastlaştım. Veya kullanma klavuzundaki bir ipucu, jpeg çekilen bir fotonun istenirse raw olarak kaydedebilemesini sağlayan Av tuşunun böyle bir ek özelliği olduğunu sonradan öğrendim. Belki bir çok kişinin gözünden kaçmıştır.

Kısaca benim aslında beklentim bu tip ipuçlarının paylaşımı hakkında idi. Yoksa haklısınız tabiki konuya göre kaç enstantane, kaç diyafram, ne kadar pozlama yapmalı gibi konular her çekim türüne göre değişeceği gibi herkesin tarzına göre de farklılık gösterebilir. Ben daha çok pentax'ın tavsiye edilen ayarları ve ipuçlarını merak ediyorum aslında.
Pentax K-r + 18-55mm

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 25 Mayıs, 2012, 11:47:15 »
Çok basit, en kaliteli fotoğraflar için en gerekli olanlar= Mümkün olan en düşük ISO, diyaframın kesin  kontrolu için Av modu ve RAW+ön kontrol için en düşük kalitede .jpg çekimi, ve tabiiki 1/250'nin altında mutlaka tripod (SR off), sağlam back-up'lar böylece 20 sene sonra photoshop bilginiz en üst seviyeye gelince bile RAW dosyanızı açıp, diyafram kontrolu yaptığınız fotoğraflarınızı açıp işleyebilirsiniz. Diğer mod kalabalıkları 8 bitlik .jpg içindir, hiç bir firmanın .jpg ayarlarına güvenmeyin, mühendislerinin o anlık tercihidir, bazı makinalarda iyi bazı makinalarda kötüdür, kimin umurunda. RAW çektikten sonra diğer ayarlarda (jpeg) istediğiniz kadar hata yapabilirsiniz, Böylelikle RAW nasılsa elinizde. bu RAW'da değiştiremeyeceğiniz iki ayar sadece diyafram ve ISOdur.

Edit: Hareketli nesne, spor filan çekerseniz tabiiki Tv ve/veya yüksek ISO.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs, 2012, 12:23:24 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı soneryen

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 25 Mayıs, 2012, 12:03:48 »
Teşekkür ederim tavsiyeniz için değerlendireceğim bu önerinizi ancak benim sormak istediğim aslında bu şekilde bir beklentide değildi. Ben mesela makinenin iso hassasiyetinin genişletilebildiğini ve normalde K-r'de 200 ile başlayan iso'nun 100 ile başlamasının sağlanabileceğini forumdaki bir konuda gezerken gördüm. Veya iso'nun auto seçilerek benim gibi yeni başlamış kişiler için çok faydalı bir opsiyonun varlığını da yine bir konuda başka bir şey ararken rastlaştım. Veya kullanma klavuzundaki bir ipucu, jpeg çekilen bir fotonun istenirse raw olarak kaydedebilemesini sağlayan Av tuşunun böyle bir ek özelliği olduğunu sonradan öğrendim. Belki bir çok kişinin gözünden kaçmıştır.

Kısaca benim aslında beklentim bu tip ipuçlarının paylaşımı hakkında idi. Yoksa haklısınız tabiki konuya göre kaç enstantane, kaç diyafram, ne kadar pozlama yapmalı gibi konular her çekim türüne göre değişeceği gibi herkesin tarzına göre de farklılık gösterebilir. Ben daha çok pentax'ın tavsiye edilen ayarları ve ipuçlarını merak ediyorum aslında.

Kr minumum IS0 200'den mi başlıyor. Eğer öyleyse bunu 100'e nasıl düşürüyorsunuz. Firmware update mi yapıyorlarmış. Bunu bilmiyorum. Normalde ışığın yetersiz olduğu koşullarda bir kaç stop daha hızlı çekim yapabilmek adına ISO'yu yükseltiriz ama ben yine de tercih etmeyip, tripodta uzun süre pozlama yaparım. Ben Iso'nun oto seçilmesinin faydalı olacağını düşünmüyorum. Çünkü makine benim F/3.0-4.0 diyafram ISO 100'de çekmek istediğim bir konuyu kendisini F/5.6'da ISO 800 ile çekmek isteyebilir. Buda bana faydadan çok zararı olur. Dediğim gibi siz kabul etmeniz ama yine konu olaya hakim olmaktan geçiyor. Makineye ve teknik konulara hakim olmak ya pratikle (süreyi çok uzatır) yada eğitimle olur. Zaten bahsettiğim şeyleri bildiğinizde "iso'nun auto seçilerek benim gibi yeni başlamış kişiler için çok faydalı bir opsiyonun varlığını"ndan hiç söz etmeyeceksiniz. Makinenin raw tuşunun olduğu ve raw çekebildiğini atlayanın pek olacağını düşünmüyorum. Raw formatı çok önemlidir. Zaten raw formatı çekme kabiliyeti olan bir makinede RAW çekmemek başlıca bir sorundur.

Ben tam olarak mesajınızda dediğiniz pentax'ın tavsiye edilen ayarları ve ipuçları" hakkında ne demek istediğinizi tam anlayamadım. O zaman kısaca şöyle söyleleyim. ISO, WB, FOKUS, Netleme Noktaları ve makinenin seçim modu dahil herşey Otomatik modda olsun. O şekilde çekim yapın. Çünkü önerilen ayar ancak bu şekilde olur. Diğer tüm ayarların ben halen önerilemeyecek olduğunu düşünüyorum. Tabi konuya göre önerilecek ayarlar olur ama bu ya çekim esnasında öneribilir.
Pentax SMC-M 100mm F/2.8 - Pentax SMC-M 100mm F/4.0 Macro - Pentax SMC-M 50mm F/4.0 Macro
Pentax SMC-M 40mm F/2.8
SMC PENTAX-K 200mm F/4.0

Eftelya

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs, 2012, 12:35:21 »
K-r minimum 100 ISO'dan başlıyor. Menüye girin ve C sekmesine gelin. Oradan Expanded Sensitivity (genişletilmiş hassasiyeti) seçin ve kapalı ise açın. O zaman ISO 100 olarak sabitlenecektir. Bende kurcalaya kurcalaya öğrendim.

Çevrimdışı ALPeeR

• Üye
  • *
  • Acemi Pentaxçı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 25 Mayıs, 2012, 12:51:32 »
Yok ben ne demek istediğimi anlatamadım :)

Ben zaten Av veya Tv modlarında kullanıyorum arasıra da tecrübe kazanmak adına M modunu da denediğim oluyor. Ben hangi iso değerini kullanmalıyım, ne kadar diyafram açıklığı kullanmalıyım bunu nasıl öğrenebilirim gibi temel fotograf bilgilerini ve neye göre seçmeliyim diye sormuyorum size.

Benim sorduğum soru şu, unutalım fotografçılığı, şu an ben bir elektronik cihaz kullanıyorum adı Pentax K-r. Bu bir SLR değil, konumuz analog bir makine olsa ve ben kaç asa kullanmalıyım ne kadar pozlama yapmalıyım gibi sorular sorsam haklısınız. Konumuz Pentax'ın D-SLR'leri olduğu için haliyle bu makinelerin bir yazılımı var ve bu yazılımın bize sunduğu bazı opsiyonlar ve kısayollar var :) Mesela sizin de bilmediğiniz C sekmesindeki 3 numaralı ayar "genişletilmiş iso" ile iso'nun 100'den başlamasını sağlamak gibi. Ya da makine üzerinden keskinlik arttırmak gibi veya Noise reduction gibi. RAW konusuna gelince ben zaten RAW+jpeg kullanıyorum. Sadece hafıza kartı küçük olanların işine yarayabilecek bir seçenek olduğundan bahsettim. Jpeg kayıt yönetimini kullanıp eğer çekilen fotonun RAW formatını kaydetmek isterse AV+/- tuşuna basarak geçici bellekte kalan foto'nun RAW formatını da makinenin kaydettiğini, böyle güzel bir seçeneğin de olduğunu anlatmak istedim.

ISO'nun forograftaki etkisini ve neden düşük iso kullanmanın daha iyi olduğunu, ya da AWB yerine ortamın ışık rengine göre hangi değeri seçmeliyimi, neden RAW kayıt yapmalıyım vs. gibi sorular sormuyorum yani. Konu sürekli hangi değerleri kullanmam gerektiğini soruyormuşum gibi algılandı, nedense :)

Neyse pişman oldum böyle bir konu açtığıma, cihazın bize sunduğu başka kısayollar veya opsiyonlar gibi başka şeyler de öğrenirsem yazarım artık, ilgisini çekenler olur belki :)

Saygılarımla.
Pentax K-r + 18-55mm

Çevrimdışı soneryen

• Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs, 2012, 14:54:07 »
Yok yok tamam durumu şimdi çok daha iyi anladım. Şimdi söyledikleriniz oturdu. Ben yanlış anlamışım.
Pentax SMC-M 40mm F/2.8
SMC PENTAX-K 200mm F/4.0

Çevrimdışı Baha

• Admin
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs, 2012, 15:46:24 »
ALPeeR, o kadar çok ayar var ki hangisinin ne olduğunu inan kullanıcıların %90'ı bilmez. :) Sen kafanı takma o ayarlara.

Benim sana tavsiyem şöyle olur: cbaytan hocamızın dediğine şu kısımda katılmıyorum "raw çek". Mantık doğru, 20 sene sonra bile o fotoğrafı yeni çekmiş gibi işleme şansın var. Ama henüz çekmesini bilmiyorsun. O yüzden raw zaman kaybı. İlk çekimlerini JPEG yapmanı tavsiye ederim. Hatta en yüksek megapikselin bir altını seç 6 megapiksel yeter de artar sana. 4 yıldız olsun Jpg kalitesi (3 yıldız mı 4 yıldız mı bilemedim Kr'de).

Özel ayarlar menüsünde herşey "1" kalsın, sadece genişletilmiş hassasiyet ve tungsten ışıkta güçlü wb değişmesi kısımlarını aç o kadar. Hassasiyet sana 100 iso ve 25600 iso olanakları sağlar. 25600 ile işin yok ama 100 neticede istenen optimum değer. :) Tungsten ışıkta güçlü wb ayarlaması da akşam sarı ışıkta çekilen fotoğrafı (herkes Pentax sarı çekiyor diye şikayet ediyor) otomatik wb ayarında doğru beyaz ayarı yapmasını sağlar. Geri seçenekleri sen zaman içinde ihtiyacıda göre yönetmen gerek. Seri çekim, bulp modları kullanımı felan kişiye göre değişken seçenekler şunu yap bunu yap diyemem. :)

Haa bide en önemli menüye gelelelim. Kontrastlık doygunluk keskinlik kısımlarını ayarlayabileceğin menüye. (Dikkat: Sadece Jpg çekimlerinde işe yarar, raw çekimlerinde işlevsizdir) Burada s/b yada sarı mavi tonlamalı fotoğraflar vehatta (Kr'de var mı bilmiyorum) IR yani kızılötesi çekimleri yapmak mümkün. Kr'de o menüye giriş nerdendir ezberimde buda yok ne yazıkki ama Ankara'da buluşursak sana temel güzel bilgiler gösterebileceğim. :)
PENTAX K-3
SMC PENTAX-FA* 1:2 24mm IF AL
SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited
SMC PENTAX-FA 1:1.8 77mm Limited

I'm a Photographer, not a Terrorist.

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 25 Mayıs, 2012, 15:53:36 »
     Benim sana tavsiyem şöyle olur: cbaytan hocamızın dediğine şu kısımda katılmıyorum "raw çek". Mantık doğru, 20 sene sonra bile o fotoğrafı yeni çekmiş gibi işleme şansın var. Ama henüz çekmesini bilmiyorsun. O yüzden raw zaman kaybı.

Zaman değil yer kaybı. Ya acemi şansı iyi bir fotoğraf çekersen? Basamaklama (bracketing) ile doğru pozu tutturma şansını arttırırsan, bir daha çekilemeyecek pozlar? aile fotoğrafları?????  v.s, v.s, RAW RAW'dır, acemide olsa sonradan işleyeceği fotoğraf çıkar, .jpg çekip fotoğrafın kontrolu fabrikadaki firmware yapanlara  teslim etmek bence her aşamada acemi/usta çok mantıksız, ayrıca RAW'larda silinebilir önemsiz görülürse ve yer darlığı varsa.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs, 2012, 17:54:48 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı ALPeeR

• Üye
  • *
  • Acemi Pentaxçı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 25 Mayıs, 2012, 17:19:47 »
Zaman değil yer kaybı. Ya acemi şansı iyi bir fotoğraf çekersen? Basamaklama (bracketing) ile doğru pozu tutturma şansını arttırırsan, bir daha çekilemeyecek pozlar? aile fotoğrafları?????  v.s, v.s, RAW RAW'dır, acemide olsa sonradan işleyeceği fotoğraf çıkar, fabrikadaki firmware yapanlara kontrolu teslim etmek bence her aşamada acemi/usta çok mantıksız, ayrıca RAW'larda silinebilir önemsiz görülürse ve yer darlığı varsa.

Herkese tavsiyeleri ve yorumları için teşekkür ederim,

cbaytan üstadı çok iyi anladım, ben ilk yorumunda ne demek istediğini pek anlamamışım. iso ve diyaframı doğru seçerek aldığımız RAW ile tüm diğer ayarlarla jpeg'de vermeye çalıştığımız etkiyi 20 yıl sonra bile photoshopta işleyerek verebiliriz. Hatta çok karanlık veya yanık bir resmi bile RAW almış isek adam edebiliriz. Diğer ayarlar acemiler için konmuş kısa yollar, yanlış mı anlamışım :))

Ben yine de kullandığım ayarları yazayım belki benim gibi meraklı birisi vardır :)

ISO: auto 100-800
Yüksek ISO Parazit azaltımı: Custom (1600 - orta) [iso'yu yükseltmem gerekirse devreye girsin diye]
Düşük enstantane hızında parazit azaltımı: OFF (kapalı)
AF Modu: AF-S (tek otofokus)
Yeşil Düğme: Optik önizleme [manuel objektif kullanırken ortam değerlerini almak için]
Shake Reduction: Açık [sarsılma azaltımı]
Genişletilmiş Hassasiyet: 2 (100-25600) [iso 100 değerini ve yüksek iso değerlerine çıkabilmeyi sağlar]
Otomatik Parantezleme Düzeni: 3 (+0-) [Pozlama sayısının otomatik değiştirilmesi]
Tungsten Işıkta OBD: 2 (Güçlü Düzeltme) [gece çekimlerinde farklı renklerdeki ışık altında otomatik beyaz dengesini daha kararlı yapar]
Menü konumunu kaydet: 2 (kaydet) [son değişikliği eski haline getirmek için vakit kazandırır]
« Son Düzenleme: 25 Mayıs, 2012, 17:25:37 Gönderen: ALPeeR »
Pentax K-r + 18-55mm

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 25 Mayıs, 2012, 17:35:03 »
Size fotoğraf dünyasının beni önceleri kavram olarak şaşırtan bir anormalliğini daha anlatayım, şimdi diyelim tek bir poz bir sahne RAW+jpg çektik, makina her iki dosyayada aynı EXIF'i yazar, ama RAW'ada jpg'e koyacağı EXIF'i koyduğu için sonuç olarak RAW'ı gören programınız (RAW aslında bir imaj dosyası değil sadece bir kayıt türüdür) dosyayı size bilgisayarda  .jpg'i görüyormuş gibi beyaz ayarı, NR,SR gibi ayarları yaparak gösterir. Halbuki RAW dosyadaki görüntü aslında WB, NR, SR ayarları yapılmış gibi görürsünüz-ki aslında bu gerçek değildir, bu ayarlar RAW'da yoktur. Siz asıl ayarları RAW işleyicinizde (benim bildiğim en iyi ikisi sırasıyla rawthreapee ve PS'nin ACR'sidir, daha iyileri olabilir) ayarlarken aslında kendiniz yaparsınız/yapmalısınız...

Hala öğrenemediğim şey ise, NR'nin donanım boyutundamı yoksa donanım+ RAW'a yazılırken yazılım boyutundamı yoksa RAW'da asla NR uygulanmadığımıdır.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs, 2012, 17:52:42 Gönderen: cbaytan »

Çevrimdışı ALPeeR

• Üye
  • *
  • Acemi Pentaxçı
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 25 Mayıs, 2012, 17:46:57 »
Size fotoğraf dünyasının beni önceleri kavram olarak şaşırtan bir anormalliğini daha anlatayım, şimdi diyelim tek bir poz bir sahne RAW+jpg çektik, makina her iki dosyayada aynı EXIF'i yazar, ama RAW'ada jpg'e koyacağı EXIF'i koyduğu için sonuç olarak RAW'ı gören programınız (RAW aslında bir imaj dosyası değil sadece bir kayıt türüdür) dosyayı size bilgisayarda  .jpg'i görüyormuş gibi beyaz ayarı, NR,SR gibi ayarları yaparak gösterir. Halbuki RAW dosyadaki görüntü aslında WB, NR, SR ayarları yapılmış gibi görürsünüz-ki aslında bu gerçek değildir, bu ayarlar RAW'da yoktur. Siz asıl ayarları RAW işleyicinizde (benim bildiğim en iyi ikisi sırasıyla rawthreapee ve PS'nin ACR'sidir, daha iyileri olabilir) ayarlarken aslında kendiniz yaparsınız/yapmalısınız...

Hala öğrenemediğim şey ise, NR'nin donanım boyutundamı yoksa sadece RAW'a yazılırken yazılım boyurtundamı yoksa RAW'da asla NR uygulanmadığımıdır.

Yani kısaca: "sadece RAW çalışmak, o yüzden de WB, NR, SR gibi ayarlara çok takılmamak, olası eksikleri ve ufak hataları işleyerek düzeltmek en doğrusudur" diyorsunuz. Doğru mu anladım?
Pentax K-r + 18-55mm

Çevrimdışı cbaytan

• Sanat Danışmanı
  • Üye
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 25 Mayıs, 2012, 17:51:01 »
Yani kısaca: "sadece RAW çalışmak, o yüzden de WB, NR, SR gibi ayarlara çok takılmamak, olası eksikleri ve ufak hataları işleyerek düzeltmek en doğrusudur" diyorsunuz. Doğru mu anladım?

Evet.  :D, RAW fotoğraf çekilince olan olmuştur sadece ISO ve diyaframın etkileri vardır onda, bunda düzeltme/değiştirme yapılabilme imkanı varsa bunu ilerleyen senelerde PS bilginiz arttıkça dahada iyi yapabileceksiniz, ne kadar olabiliyorsa/yapabiliyorsanız tabii. Hatta bütün RAW+jpg çekimlerinizi bile +0- basamaklayın diyeceğim ama korkumdan diyemiyorum.  :)
« Son Düzenleme: 25 Mayıs, 2012, 17:58:22 Gönderen: cbaytan »