
1756 yılında Avusturya'da kurulan şirket daha sonra Almanya'ya taşınmış ve Alman bir şirket olarak fotoğraf makinesi ve ekipmanı üreten ve pazarlayan kuruluş 1971 yılında el değiştirmiştir. 1999 yılından itibaren Japon COSINA CO.,LTD. kuruluşu bazı üretimlerde "Voigtländer" markasını kullanmaktadır. Çoğu Pentax kullanıcısının almak istediği ama 2.el fiyatından dolayı geri adım attığı manuel focus yapılı kaliteli çok geniş açılı objektiftir. Bu objektifin tek rakibi manuel fokus yapılı olan "SMC PENTAX-A 1:2.8 20mm" objektiftir.
https://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=5015.0https://www.pentaxturk.com/forum/index.php?topic=7788.0 "VOIGTLÄNDER COLOR-SKOPAR 20mm F3.5 SL ASPHERICAL" objektifin
Artıları………………
1) İdeal diyafram açıklığıyla “1:3.5” yeterli bir lens,
2) Oldukça keskin bir görüntü üretiyor, 1:3.5 - 1:16 arası çok keskin ama test merkezleri 8 -11 arası öneriyor, en açık diyafram değeri olan 1:3.5 değerinde de çok kaliteli görüntüler kaydediliyor.
3) Çok compact yapılı, alüminyum metal yapıda gövde ve objektif bayonet metal (Stainless steel) bağlantı olarak mükemmel, sağlam hissini kullanıcı fark ediyor; dış dizayn olarak sert plastik yapılı,
4) Fiyat olarak Pentax kullanıcısına yüksek; 2.el piyasasında nadir olsa bile bulunabiliyor
5) Bokeh “bulanık efekti” yeterli ama çok geniş açılı objektiflerde bokeh beklentisi olmamalı
6) Genel kullanım için mükemmel; Panoramik manzara ve sokak çekimlerinde çok başarılı,
7) Profesyonellerin tercih ettiği lens grubu sabit olan objektiflerdendir.
8 ) Perspektif yönünden başarılı; optik bükülme var kullanıcı dikkat etmediğinde fark edilmiyor, 3D görüntü oluşturma özelliği biliniyor, çözünürlükten çok görüntü kalitesinde mükemmellik var.
9) Optik elemanlar iç parlamayı önleyici çoklu kaplama (Multi Coated) tekniğiyle kaplanmıştır.
10) Basit bir bakımla uzun yıllar yeni gibi kullanma özelliği
11) Işığa karşı çekimlerde çok keskin ve başarılı, parlama asgari düzeyde olsa da parasoley kullanılması tavsiye edilir.
12) Diyafram bileziğinin oluşu ile ilk nesil Pentax filmli SLR gövdelerde kullanılması.
13) Diyafram yapısı olarak göreceli yuvarlak yapılıdır, kullanıcı yuvarlak bokeh elde edebiliyor. Diğer çok geniş açılı objektiflerde olduğu gibi "Portre çekimleri" için tavsiye edilmez.
14) “FF” (Full Frame) gövde olan “PENTAX K-1” DSLR gövde için ideal odak değeri olan çok geniş açılı objektiftir.
15) Ebat ve dizayn olarak "HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited" ve "HD PENTAX-DA 1:3.2 21mm AL Limited" objektiflerle yakın ve anımsatan yapıdadır. ”Pancake style” tarzı yassı ve compact yapılı.
Eksileri………..
1) Crop DSLR gövdelerde 20mm odak değeri olması kullanıcıyı geniş açı beklentisi zorluyor, “SMC PENTAX-DA* 1:2.8 16-50mm ED AL [IF] SDM” daha avantajlı olması kullanıcıyı tercihte zorluyor.
2) Piyasada 2 el fiyatının yüksek olması amatör kullanıcıyı uzak tutuyor, "HD PENTAX-DA 1:3.2 21mm AL Limited" veya “HD PENTAX-DA 1:4 15mm ED AL Limited” objektifler yönünde tercih yaptırıyor.
3) Auto focus olarak “Full Frame” DSLR "Digital Single-Lens Reflex" gövdelerde kullanmak isteyenler "SMC PENTAX-FA 1:2.8 20mm" yönünde tercih yapıyor.
4) Ortalama 10 yıl önce imal edilmesi, eski teknoloji endişesi yaratıyor.
5) İlk imalat yeni sıfır "Pentax-KA" bayonet yapılı modeli fiyat yüksekliğinden dolayı fazla rağbet görmediğinden imalatına son verildi ama stoklarda hala mevcut, kullanıcı yeni sıfır olarak tedarik edebiliyor.
6) Objektif gölgeliği "Lens Hood" Parasoleyi "Voigtländer LH-20N" objektifle birlikte verilmemesi, kullanıcıda ayrı almak isteyince fiyatının çok yüksek olması,
